'Fryslân haalt nooit CO2-doelstelling met mobiliteitsplan'. Fietsersbond verwijt provincie veel te veel vanuit de auto te denken

Doordat Provinciale Staten bij het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) de auto als uitgangspunt nemen, haalt Fryslân bij lange na niet de CO2-doelstellingen. Dat stelt Kees Mourits van de Fietsersbond Fryslân. ,,Ze zeggen met diverse maatregelen in 2030 0,3 miljoen ton CO2-uitstoot te besparen. Dat is al veel minder dan de beoogde vermindering van 0,7 miljoen ton. Maar zelfs die 0,3 is een veel te hoge inschatting.”

Werkzaamheden aan het NS-station in Leeuwarden.

Werkzaamheden aan het NS-station in Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Het te florissante beeld ontstaat volgens Mourits vooral door de grote rol die de provincie in de reductie toebedeelt aan het elektrificeren van het autorijden en het bus- en treinverkeer. ,,Er wordt aangenomen dat een vervoersmiddel dat van fossiele brandstof overgaat op elektrische aandrijving een reductie van 100 procent oplevert. Maar een TNO-onderzoek geeft een veel minder positief beeld. De CO2-winst gemeten over de hele levensduur van het voertuig is niet meer dan 30 procent.”

Nieuws

menu