Fryslân had toch niet de hoogste opkomst bij de Statenverkiezingen: Drenthe blijkt bijna een procentpunt beter te scoren

Commissaris van de Koning Arno Brok, dijkgraaf Luzette Kroon en burgemeester Johannes Kramer (l) in gesprek met Arjen Vellema (op de rug gezien) van stembureau De Waadwente in Dokkum.

Commissaris van de Koning Arno Brok, dijkgraaf Luzette Kroon en burgemeester Johannes Kramer (l) in gesprek met Arjen Vellema (op de rug gezien) van stembureau De Waadwente in Dokkum. Foto: Marcel van Kammen

Fryslân had toch niet het hoogste opkomstpercentage bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. In Drenthe was de opkomst 0,8 procentpunt hoger, blijkt uit een vergelijking van de processen-verbaal.

De dag na de verkiezingen leek het erop dat nergens zo’n groot deel van de bevolking naar de stembus was getogen als in Fryslân. Van de 519.118 kiesgerechtigde Friezen brachten 340.654 hun stem uit, een opkomst van 65,6 procent. Daarbij tellen ook de 844 blanco stemmen en de 730 ongeldige stemmen mee.