Fryslân kan treetje lager qua coronarisico. Situatie sinds woensdag zorgelijk

Fryslân kreeg woensdag het risiconiveau zorgelijk. Het aantal coronagevallen is gedaald, en ook het aantal ziekenhuisopnames begint te dalen.

Coronatests.

Coronatests. Foto: Koen van Weel

De niveaus worden elke woensdag vastgesteld voor de 25 veiligheidsregio’s in Nederland. Nederland heeft vier risiconiveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. De hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.

Een maand ernstig

Sinds begin deze maand staat Fryslân op ernstig, net als acht andere regio’s. Een week (eind juli) lang was de Friese situatie zelfs zeer ernstig. Drenthe en Zeeland waren al zorgelijk en Fryslân komt daar dus bij, net als IJsselland, Gelderland-Midden en Noord-Holland Noord. Al deze regio’s waren eerst ernstig. Ook de regio’s Gooi en Vechtstreek en Groningen (eerst zeer ernstig) worden als zorgelijk bestempeld.

Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Flevoland, Twente, Zuid-Limburg, Kennemerland en Zuid-Holland Zuid blijven op zeer ernstig staan. Twente, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Hollands Midden en Brabant-Zuidoost staan niet meer op het hoogste risiconiveau. Zij zakken van zeer ernstig naar ernstig. Limburg-Noord is de enige regio waar de situatie verslechtert. De streek stond op ernstig, maar sinds woensdag is de situatie er zeer ernstig. Het laagste niveau, waakzaam, geldt sinds 13 juli nergens meer.

Minder besmettingen

In Fryslân werden woensdag 68 besmettingen geregistreerd, al is het aantal vermoedelijk niet compleet wegens een storing. Dinsdag waren er 74 besmettingen. In de Friese ziekenhuizen lagen woensdag zestien patiënten, van wie zeven op een IC-bed lagen.