'Fryslân toe aan een hûs en hiem voor het landschap'. Werkgroep vindt dat het Friese landschap een afvalputje is geworden

In Fryslân moet een welstandcommissie à la hûs en hiem komen voor het landschap. Dat vindt de inysjatyf-wurkgroep Wenje yn it Lânskip. De werkgroep presenteerde woensdagmiddag in Tresoar een zespuntenmanifest ‘om het landschap een stem te geven’.

Een betonnen sleufsilo bij een boerderij langs de Ottemawei bij Hurdegaryp. Het Friese landschap komt steeds meer onder druk te staan.

Een betonnen sleufsilo bij een boerderij langs de Ottemawei bij Hurdegaryp. Het Friese landschap komt steeds meer onder druk te staan. Foto: Marcel van Kammen

Volgens Wiebe Bouma, directeur Landschapsbeheer Friesland en mede-initiatiefnemer, is het Friese landschap de afgelopen dertig, veertig jaar zwaar aangetast door sterke uitbreiding van industrieterreinen, aanleg van zonneparken en de ontwikkeling van boerenbedrijven tot kleine bedrijfsterreinen in het open landschap. ,,Er is niemand die het opneemt voor het landschap en je ziet dan wat er gebeurt. Iedereen is met zijn eigen motieven bezig in het landschap dat zo een afvalputje is geworden.”

Nieuws

menu