Steeds meer Friese fysiotherapeuten stoppen, want ze zijn het lage aanbod van zorgverzekeraars zat. 'We willen een normaal tarief waarmee je wordt gerespecteerd'

Voor fysiotherapeuten is de maat vol: zorgverzekeraars bieden voor 2023 te lage tarieven en stellen onredelijke kwaliteitseisen. Dat is al jaren een probleem, maar nu er geen rekening gehouden lijkt te worden met de torenhoge inflatie is een grens overschreden. Steeds meer therapeuten in Nederland verlaten het vak. Ook in Fryslân. ,,Het is ontzettend schrijnend en zorgwekkend. We hebben straks gewoon geen bestaansrecht meer.”

Fysiotherapeuten willen hogere tarieven van zorgverzekeraars.

Fysiotherapeuten willen hogere tarieven van zorgverzekeraars. Foto: Shutterstock

Uit een onderzoek van adviesbureau Gupta blijkt dat de kostprijs van een behandeling in 2018 op ruim 34 euro zat. Met de loonontwikkeling en hoge inflatie van nu, zou dat inmiddels ruim 40 euro zijn. Maar Zorg en Zekerheid – die dit jaar als eerste verzekeraar met de tarieven kwam – bood voor volgend jaar 30,68 euro per behandeling. Ook andere grote zorgverzekeraars blijven hangen tussen de 30 en 34 euro, stelt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Nieuws

menu