GGD Flevoland voert voorlichtingscampagne over vaccinatie tegen corona op Urk, vooral gericht op jongeren en via sociale media

GGD Flevoland is begonnen met een campagne op sociale media om de coronavaccinaties onder de aandacht te brengen bij jonge mensen op Urk. Het percentage mensen dat zich heeft laten vaccineren ligt op Urk lager dan landelijk gemiddeld.

De (niet meer in gebruik zijnde) vuurtoren van Urk, aan de boorden van het IJsselmeer.

De (niet meer in gebruik zijnde) vuurtoren van Urk, aan de boorden van het IJsselmeer. Foto: EPA

Volgens data van het RIVM heeft op Urk tussen de 20 en 39 procent van de volwassenen tot dusver een eerste prik gehad. In geen enkele andere gemeente ligt het percentage volwassenen dat een eerste prik kreeg lager dan 40 procent. Ook in andere gemeenten met een christelijke signatuur is het percentage hoger. In Staphorst kreeg bijvoorbeeld tussen de 40 en 59 procent van de volwassenen een eerste prik, in Barneveld tussen de 60 en 74 procent. Landelijk heeft tot dusver naar schatting bijna 85 procent van de achttienplussers ten minste één vaccinatie gehad.

,,Niet alleen met corona, maar ook met andere vaccinaties zie je dat de vaccinatiegraad op Urk achterblijft in vergelijking met de rest van Flevoland”, zegt een woordvoerder van GGD Flevoland. Ze ziet in de christelijke achtergrond daarvoor een verklaring. Daarnaast zijn er volgens de woordvoerder nu relatief weinig besmettingen op Urk, waardoor mensen de noodzaak tot het halen van een prik wellicht niet zo voelen. ,,Ook kan het zijn dat er nog veel mensen op vakantie zijn, dus wellicht loopt het aantal na de zomer nog op.”

Hechte gemeenschap

Jannie de Boer, die actief is voor jeugdraad van de christelijke gereformeerde Maranathakerk, liet eerder in deze krant weten dat het beeld van de vaccinatiebereidheid op Urk heel divers is. Ook zijn de coronaprotesten die er zijn geweest volgens haar niet maatgevend voor de gemeenschap.

Eerdere besmettingsgolven, na het niet volgen van coronamaatregelen, verklaarde ze vooral als een gevolg van de hechte gemeenschap, waarbij bezoekjes aan elkaar dagelijkse gewoonte zijn. Een vaak gehoord argument is dat het vaccin er zo snel doorheen is geduwd, dat het waarschijnlijk niet zal helpen tegen nieuwe varianten. „Straks moet je elk jaar een vaccin, daar zit je niet op te wachten.”

Eigen keuze

Op Urk wonen relatief veel jonge mensen, licht de GGD de keuze voor een campagne op sociale media toe. ,,Daar is dus nog een grote groep te bereiken. Tegelijkertijd zien we dat ook het percentage jonge mensen dat zich tot dusver heeft laten vaccineren achterblijft bij het landelijke cijfer.”

De campagne, die deze week is gestart, is erop gericht jonge mensen te informeren over vaccinaties. ,,De campagne is in die zin neutraal”, aldus de woordvoerster. ,,Het uitgangspunt van de gemeente is ook dat het een eigen keuze blijft of je je wilt laten vaccineren.” De campagne is uitgezet op onder meer Dumpert en een aantal online gameplatforms.

Ook is er door huisartsen een brief met informatie rondgestuurd. Bij die brief zit ook een informatiefolder van de christelijke patiëntenvereniging NPV, waarin de voors en tegens van de coronavaccinatie worden uitgelegd aan de hand van de Bijbel. Daarnaast gaat de GGD binnenkort mogelijk de straat op in de gemeente om met mensen in gesprek te gaan over vaccinatie.

De GGD Flevoland streeft niet naar een bepaalde vaccinatiegraad op Urk, aldus de woordvoerster. ,,Maar wij zouden natuurlijk wel graag zien dat meer mensen zich op Urk laten inenten.”