Dit artikel is vandaag gratis

Jongvolwassenen kunnen op vijf locaties in Fryslân terecht voor het HPV-vaccin

Een kind krijgt het HPV-vaccin toegediend. De prikken werden tot nu toe gegeven aan meisjes van dertien jaar en ouder, maar de leeftijd is verlaagd naar tien jaar en ook jongens kunnen nu ingeënt worden. Foto: ANP

GGD Fryslân begint 30 januari met het vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit gebeurt op de vijf priklocaties waar ook de coronavaccinaties worden gegeven. Dit is in Leeuwarden, Heerenveen, Drachten, Sneek en Dokkum.

Het HPV-vaccin bestaat uit twee prikken en is bestemd voor iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. De vaccinatie beschermt tegen het humaan papillomavirus. Dit virus is via intiem contact overdraagbaar en kan zowel bij mannen als vrouwen kanker in de mond of de schaamstreek veroorzaken. Het virus kan onder meer baarmoederhalskanker veroorzaken.

Jongens

Meisjes krijgen al sinds 2010 een vaccinatie tegen HPV aangeboden. Sinds 2022 worden ook jongens uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. Daarnaast krijgen in 2022 en 2023 tieners tot achttien jaar die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn de kans zich te laten inenten tegen HPV.

Tussen de twee vaccinaties moet minimaal vijf maanden (bij voorkeur zes maanden) tijd zitten.

Nieuws

menu