Minder dan honderd Friezen zijn de afgelopen week positief getest, maar GGD Fryslân waant zich niet veilig voor deltavariant

Op de testlocaties van GGD Fryslân zijn de afgelopen week 88 positieve tests vastgesteld, tegen 136 een week eerder. De meeste positief getesten zijn jonger dan dertig, zo meldt GGD Fryslân in het weekbericht.

Een flacon met het Janssen-vaccin op een GGD-priklocatie. Het vaccin is vooral populair onder jongeren, omdat de gevaccineerde aan een enkele prik genoeg heeft.

Een flacon met het Janssen-vaccin op een GGD-priklocatie. Het vaccin is vooral populair onder jongeren, omdat de gevaccineerde aan een enkele prik genoeg heeft. Foto: Sander Koning

Verder zijn er in het basisonderwijs zeventien en in het voortgezet onderwijs vijftien nieuwe besmettingen geconstateerd. Onder Friese 65-plussers is één persoon positief getest in de afgelopen zeven dagen.

Door de verdere daling van coronabesmettingen en ziekenhuisopnames heeft het RIVM afgelopen dinsdag al het risiconiveau voor Fryslân naar het op een na laagste niveau (‘zorgelijk’) bijgesteld. Op vrijdag waren er drie Covid-19-patiënten opgenomen in de Friese ziekenhuizen, van wie twee op de ic-afdeling, blijkt uit cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland.

Deltavariant

De besmettelijkere deltavariant is intussen in 19 van de 25 GGD-regio’s in de steekproeven teruggevonden, maar nog niet in Fryslân. ,,Maar we wanen ons niet veilig”, zegt GGD-woordvoerder Marcel de Jong. ,,We gaan ervan uit dat deze hier ook zal zijn, of zal komen, en net als in Engeland een dominante positie krijgt.”

Om besmettelijkere virusvarianten beter op te sporen, gaat de GGD vanaf 5 juli alleen nog PCR-testen gebruiken. De antigeentesten, die op de testlocaties in Drachten, IJlst en Leeuwarden werden gebruikt, worden gestaakt.

Tweede vaccinatieronde

De GGD zette de afgelopen week wederom een recordaantal van 51.204 prikken. Via de GGD zijn nu inmiddels ruim 160.000 Friezen volledig gevaccineerd. Daarnaast zijn momenteel veel huisartsenpraktijken bezig met de tweede ronde van AstraZeneca-prikken onder de groep van 60 tot 65 jaar.

Komende week volgt ook de tweede vaccinatieronde op de Waddeneilanden voor volwassenen van 18 tot 60 jaar. Die ronde begint maandag op Vlieland en eindigt zondag op Terschelling.

Immuniteit

Het aantal Friezen dat antistoffen tegen het coronavirus heeft aangemaakt, lag een week geleden op zo’n 69 procent, blijkt uit een landelijke steekproef van bloedbank Sanquin. Dat wijkt niet af van het landelijke gemiddelde.

In de steekproef is het verloop van de vaccinatiestrategie duidelijk terug te zien in de verschillen tussen leeftijdsgroepen. Zo heeft 88 procent van de 70-plussers antistoffen aangemaakt na vaccinatie en 10 procent na een corona-infectie. Bij de groep van 18 tot 30 jaar heeft 22 procent natuurlijke immuniteit na een infectie opgebouwd en 21 procent na vaccinatie.