Dit artikel is vandaag gratis

GGD Fryslân waarschuwt voor isolement kwetsbare mensen nu samenleving weer verder opengaat

Commerciële testbedrijven voeren coronatesten uit voor de GGD'en die hun maximale capaciteit hebben bereikt. Foto: ANP

GGD Fryslân ziet dat kwetsbare mensen zich door de versoepelingen weer meer terugtrekken, uit angst voor besmettingen. ,,Wij horen dat bijvoorbeeld aan de telefoon en daar maken we ons zorgen over. Het is onze oproep om deze mensen niet te vergeten.”

Ouderen, mensen die een chemotherapie ondergaan, of mensen die wachten op een niertransplantatie zijn bijvoorbeeld nog altijd kwetsbaar voor het coronavirus – en daarmee ook kwetsbaar voor een sociaal isolement, omdat ze uit voorzorg thuis blijven. ,,Dit zijn mensen die het virus echt niet moeten krijgen”, zegt GGD Fryslân-woordvoerder Berend Henk Huizing.

Karin Groeneveld, voorzitter van de Friese Huisartsenvereniging en huisarts in Lemmer, denkt dat het nu met name om de groep kwetsbare mensen gaat met een afweerstoornis, waardoor vaccinaties minder goed of zelfs helemaal niet zullen werken. De angst om dan naar buiten te gaan, noemt ze logisch en ook wel gegrond. ,,Ik denk wel dat de extreem kwetsbaren nu weer in een ver isolement raken”, zegt ze. ,,En dat is zorgelijk, maar tegelijk ook lastig om iets aan te doen. Niet alleen corona, maar ook griep is voor hen vaak levensgevaarlijk.”

Huizing benadrukt daarom nog maar eens het belang van de basismaatregelen, en het belang om naar elkaar om te blijven kijken. ,,Dat zou deze mensen het vertrouwen kunnen geven dat ze zich wat vrijer kunnen bewegen. Maar dat kan alleen als we daar met zijn allen aandacht voor hebben.”

Besmettingen blijven stijgen

Door het verder open gaan van de samenleving zal het aantal besmettingen voorlopig nog wel snel blijven toenemen. Deze week steeg het aantal positieve testuitslagen in Fryslân met 62 procent: van 5797 naar 9366 tests. In de leeftijdsgroep van vier tot achttien jaar verdubbelde het aantal besmettingen en ook in de groep dertigers tot vijftigers klom het aantal besmette Friezen hard.

GGD Fryslân nam de afgelopen dagen ruim 5000 tests per dag af en verwacht volgende week de maximale testcapaciteit van 5500 te bereiken. Dat is het maximale aantal tests dat GGD Fryslân per dag naar het lab kan sturen. ,,Wij kunnen dan wel meer tests gaan afnemen, maar dat heeft geen zin”, zegt Huizing. Het lab kan meer testen immers niet aan.

Als dat aantal bereikt is, zal GGD Fryslân volgens landelijke afspraken de commerciële teststraten via Stichting Open Nederland inschakelen. Zij gebruiken geen PCR-tests, maar antigeentests – en die hoeven niet naar het lab. ,,Op dit moment is het nog niet nodig, maar we houden de hand aan de knop. Zodra het nodig is, schalen we op.”

Omikron betekent nog niet het einde

En blijven testen vindt de GGD inderdaad nog steeds nodig. ,,We moeten zicht op het virus houden, en dat is nog steeds een realistisch doel”, stelt Huizing. Door de drukte neemt de grondigheid van het bron- en contactonderzoek wel af. ,,We willen gewoon dat mensen bij ons komen voor een test en als ze het virus bij zich dragen, in quarantaine gaan.”

Die quarantaineverplichting leidt tot steeds meer personeelsuitval in alle sectoren, en is daarmee ingrijpend voor de hele samenleving, erkent ook zeker GGD Fryslân. De besmettingen blijven stijgen, terwijl de Friese ziekenhuiscijfers de afgelopen week juist de andere kant op gaan. De in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten zijn nu gemiddeld iets jonger dan vóór januari en de ligduur is iets korter.

,,Het quarantainebeleid is er om besmettingen te voorkomen. Maar dit is natuurlijk wel heel lastig. Dit virus grijpt gewoon ontzettend snel om zich heen, daar is eigenlijk niet tegen te werken”, zegt Huizing. ,,Bovendien maakt omikron drie keer minder ziek dan delta, dus veel mensen hebben minder gauw in de gaten dat ze besmet zijn.”

Toch zullen we dit beleid nog moeten volhouden, stelt Huizing. ,,Door de bank genomen heb je bij hetzelfde aantal besmettingen als bij de deltavariant met omikron minder ziekenhuisopnames. Maar we hebben te maken met heel veel besmettingen. We verwachten dus dat het aantal ziekenhuisopnames zal stijgen, landelijk gebeurt dat al”, legt hij uit. ,,We willen niet dat die ziekenhuizen weer overbelast raken. Wat je kunt voorkomen, proberen we.”

Nieuws

menu