Is een vaccinatie tegen corona voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar een goed idee of niet? GGD-arts: 'We leggen de voor- en nadelen uit waarna ouders zelf de keus kunnen maken'

Vanaf volgende week maandag worden 48.000 kinderen van vijf tot en met elf jaar in Fryslân uitgenodigd voor een eerste corona-vaccinatie. Maar komen ze ook? Veel ouders en verzorgers twijfelen, omdat kinderen niet zo ziek worden van omikron.

Een kind krijgt een vaccinatieprik. Jonge kinderen met medische problemen konden zich eind vorig jaar al laten vaccineren. Vanaf volgende week kunnen alle kinderen van vijf tot en met elf jaar een prik krijgen.

Een kind krijgt een vaccinatieprik. Jonge kinderen met medische problemen konden zich eind vorig jaar al laten vaccineren. Vanaf volgende week kunnen alle kinderen van vijf tot en met elf jaar een prik krijgen. Foto: ANP

Arts infectiebestrijding Everhard Hofstra van GGD Fryslân snapt de twijfel. Zeker ook omdat veel kinderen al corona hebben gehad en nog onduidelijk is in welke mate ze na de prik minder besmettelijk zijn voor hun omgeving. Het voor kinderen aangepaste Pfizer-vaccin is ook niet ontwikkeld voor omikron, dus minder effectief. ,,Anders dan bij volwassenen adviseren we dat kinderen kunnen worden gevaccineerd. We leggen de voor- en nadelen uit waarna ouders zelf de keus kunnen maken.”

Nieuws

menu