Gasvondsten Vermilion blijven nog jaren geheim

Energiebedrijf Vermilion gaat voorlopig niets prijsgeven over de grote gaszoektocht die het de afgelopen jaren hield in het zuiden van Fryslân. Het gaat volgens het bedrijf om bedrijfsgevoelige informatie.

Een boring van Vermilion bij Nieuwehorne in 2017.

Een boring van Vermilion bij Nieuwehorne in 2017. Archieffoto: FD

Sinds 2017 zocht Vermilion onder meer bij Sneek met trilwagens en explosieven naar gasvelden en geothermie (aardwarmte) in een groot gedeelte van Zuid-Fryslân. In december meldde het bedrijf aan deze krant dat dit ‘ruwe gegevens over de bodem’ opleverde, die verder onderzocht zouden worden.

Nu laat het bedrijf weten dat de data vertrouwelijk blijven tot en met december 2022. ‘Dat zijn algemene regels. Onze interpretatie van de data is bedrijfsvertrouwelijk, en dat kunnen we niet zomaar delen’, schrijft het bedrijf. Wel laat het bedrijf weten dat het inmiddels meer inzicht heeft gekregen in de ondergrond. ‘Hierdoor kunnen we in de toekomst veilig naar gas en aardwarmte boren.’

Ook over de eventuele vondst van individuele velden doet het bedrijf geen mededelingen. Als er gasvelden zijn gevonden, zal dit kenbaar worden gemaakt door toestemming voor winningsplannen aan te vragen bij het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Eerst moet vaak nog een proefboring worden gedaan. Al deze zaken kunnen worden aangevochten, en het zal dus nog jaren duren voordat er eventuele gaswinning plaatsvindt.

Verder zoeken

Vermilion is voorlopig nog niet klaar met de zoektochten naar gas. Er zijn plannen voor meer zoektochten in het zuiden van Fryslân. Nog niet alle vergunningen zijn binnen.

Meer inzet nodig tegen Friese bodemdaling

Officiële gegevens en rapporten over mijnbouw in ons land blijken vol met fouten te zitten Dat er schade komt is een gegeven. Vaak echter manifesteert schade zich pas jaren later. Bevingen hebben zich eerder voorgedaan bij de kleine gasvelden, zoals bijvoorbeeld een beving van 2.0 op de schaal van Richter bij het Drentse Dalen, 2.8 in het Friese De Hoeve en een beving van 2.5 bij Warder in Noord-Holland.

Nieuws

menu