Gaswinning op land wordt verder beperkt in nieuwe kabinetsplannen, maar Ternaard geldt als uitzondering omdat de aanvraag daar al liep

Bedrijven kunnen in de toekomst niet meer op zoek naar nieuwe gasvelden onder de Nederlandse grond. Ook moeten mijnbouwbedrijven beter contact leggen met de omgeving, moeten er duidelijkere afspraken zijn over de overlast en moet er gekeken worden of regio’s meer kunnen profiteren als er gaswinning in de buurt plaatsvindt.

Protest in Ternaard tegen gasboringen onder het Wad.

Protest in Ternaard tegen gasboringen onder het Wad. Foto: Marcel van Kammen

Een en ander is de strekking van een nieuwe ‘contourennota’ voor de mijnbouwwet, waar het kabinet het vrijdag over eens is geworden. De wet is volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) namelijk ,,behoorlijk verouderd”, omdat die gericht is op fossiele brandstoffen. In deze plannen gaat het kabinet ervan uit dat de winning daarvan geleidelijk omlaag kan, terwijl er wel wordt gekeken ,,hoe je mijnbouw bijvoorbeeld kan inzetten voor aardwarmte of waterstofopslag”, aldus de minister. Hij vindt het belangrijk dat de industrie nu duidelijkheid heeft voor de toekomst.

Nieuws

menu