Geëvacueerde bewoners Sikkemahûs in De Westereen zijn nog steeds ontdaan door de plotse overstroming van hun woningen

Het is al bijna twee weken geleden maar bij veel van de geëvacueerde bewoners van het Sikkemahûs in De Westereen komt nu pas het besef van de hevigheid en de gevolgen van de overstroming van hun woning, merkt Irene Willems, woordvoerder van woningcorporatie Accolade. ,,Ik hoor van collega’s dat ze er bijna allemaal nog steeds van ontdaan zijn.”

Achter het Sikkemahûs staan nog containers met verwoest laminaat en vloerbedekking.

Achter het Sikkemahûs staan nog containers met verwoest laminaat en vloerbedekking.

In de vroege zondagochtend van 25 juli liepen door hevige regenbuien negen benedenwoningen van het verzorgingshuis Sikkemahûs onder water. De tien getroffen bewoners, ouderen of chronisch zieken, konden weliswaar snel elders onder worden gebracht maar velen voelen zich ontheemd. ,,Ik zit hier niet op mijn plek en ben er helemaal af”, vertelt een 89-jarige bewoonster die niet met haar naam in de krant wil. Ze zit nu in woonzorgcentrum Brugchelencamp in de Westereen, maar staat op het punt naar een woning van Woonzorg te verhuizen. ,,Ik heb hier alleen een tafel een stoel en een televisie. Ik heb hier niets te doen, ik heb er buikpijn van.”

15 centimeter

Er stond vijftien centimeter water in haar woning. ,,Ik belde mijn buurvrouw en die stapte zo uit haar bed het water in”, blikt ze terug. Ze wil zo snel mogelijk terug naar haar oude stekje maar dat duurt nog wel even, kreeg ze te horen. ,,Het moet allemaal drogen. En het is bouwvak. Dat zorgt ook voor vertraging, kregen we te horen.”

Accolade, die de appartementen van het Sikkemahûs verhuurt, heeft de bewoners een informatiebrief gestuurd. ,,We hebben aangegeven dat het zeker zes weken gaat duren, maar dat ze er rekening mee moeten houden dat het langer kan duren”, zegt Irene Willems, woordvoerder van Accolade. ,,Na zes weken zijn wíj pas klaar met met het herstel van de appartementen. Dan moeten de woningen nog opnieuw worden ingericht. We hebben de mensen aangeraden alvast nieuwe vloerbedekking te kopen zodat, zodra de woningen weer bewoonbaar zijn, dat gelijk gelegd kan worden.”

Logeerwoningen

In totaal werden er door de wateroverlast negen woningen getroffen. Op een na hebben de tien bewoners tijdelijk onderdak gevonden. Van drie woningen konden de bewoners bij familie terecht. Daar kunnen ze voorlopig blijven. ,,Maar mocht dat niet meer gaan dan kan er met ons contact worden opgenomen, zo hebben we afgesproken.”

Vijf bewoners konden, na overleg met Elkander, een plekje krijgen in een zogeheten logeerwoning in het nabijgelegen Brugchelencamp. Die zijn sober ingericht. ,,De meesten van hen hebben zorg nodig en kunnen daar blijven tot ze weer terug kunnen naar Sikkemahûs”, zegt Willems.

Twee bewoners, waaronder de 89-jarige vrouw, willen liever in een zelfstandige woning verblijven. ,,Voor hen konden we met Woonzorg Nederland een tijdelijke woning regelen. Daar hebben ze ook meer ruimte en comfort dan in de logeerwoningen. Ze hebben woensdag de sleutel gekregen.”

Drogen

De verwoeste vloerbedekking en het laminaat is de afgelopen dagen door inboedelverzekeraars uit de woningen gehaald zodat de vloeren kunnen drogen. ,,Het duurt nog twee weken voordat alles droog is. Na de bouwvak gaan wij met het bouwbedrijf langs alle woningen voor inventarisatie van de klussen die er moeten gebeuren, zoals het vervangen van plinten, nieuwe binnendeuren, behang- en sauswerk en timmerwerk.”

Volgens Willems probeert Accolade ook in overleg met de familie zoveel mogelijk te regelen voor de getroffenen. ,,Het is wel maatwerk omdat iedere situatie verschillend is. Ons belangrijkste doel is zo snel als mogelijk de bewoners weer terug te laten keren in hun woning.

Voorkomen

Accolade gaat in ieder geval ook kijken met welke maatregelen bij toekomstige hoosbuien wateroverlast kan worden voorkomen, of in ieder geval beperkt. ,,Extreme neerslag zoals we die in juli hadden zal vaker gaan voorkomen. Wij willen daar ook graag samen met de gemeente naar kijken. Want de gevolgen waren er niet alleen voor Sikkemahûs, maar voor de hele straat en omgeving.”