Gea Smits krijgt standbeeld: Eerbetoon voor iedereen die zich ergens voor inzet
Een luxe vindt Gea Smits (46) het, dat ze vrijwilligerswerk kan doen. De Franekerse regelt onder meer klussen bij stichting Present en doet haar best vluchtelingen zich thuis te laten voelen. Ze is een van de zes Friese vrouwen die een standbeeld krijgen.
Gea Visser besteedt zo’n dertig uur per week aan vrijwilligerswerk. Foto: Marchje Andringa
Zo’n twee keer per maand staan er grote pannen Syrisch eten op tafel bij Gea Smits en haar man thuis. Gekookt door hun Syrische vrienden uit de stad, met wie de Franekerse twee jaar geleden een huiskamerrestaurant opzette. Groepen bekende of onbekende gasten kunnen aanschuiven, praten en van de Syrische keuken proeven.
Het is maar een van de vele activiteiten waarmee Gea zich bezighoudt. Ze organiseert koffieochtenden voor vluchtelingen, ging onlangs voor een uitje met een bus statushouders naar de Keukenhof en vorig jaar organiseerde ze een welkomstfeest voor vluchtelingen. Ze is begaan met nieuwkomers en vindt het belangrijk dat zij contacten krijgen in Franeker. ,,Ik ben zelf vaak verhuisd. Je zult maar alles verliezen en ergens nieuw komen en de weg niet weten. Als je zelf in die situatie zit wil je ook graag hulp van anderen.”
Onderdeel van het gezin
Gea heeft drie kinderen. Sinds maart is ze gastouder voor een jongetje van vier met het syndroom van Down. Tot zo’n zeven jaar geleden werkte ze in de zorg voor mensen met een beperking. Ze stopte daarmee, toen zij en haar man een pleegkind opnamen in het gezin. Ze zien hun pleegkind nog maandelijks. ,,Hij is onderdeel geworden van ons gezin.” Deze zomer gaat hij mee op vakantie naar de camping, samen met hun logeerkind uit Frankrijk, van Europa Kinderhulp.
Gemiddeld besteedt ze nu zo’n dertig uur per week aan allerlei vrijwilligerswerk. Een luxe, vindt ze. ,,Ik heb naast het gastouderschap, geen betaalde baan meer. We zijn in de positie dat we het zo kunnen doen. Ik ben wel selectief in wat ik doe, ik doe alleen dingen die voor een goed doel zijn.”
Lees ook: Een standbeeld voor de vriendschap en steun van Mirte van der Veen
Zo was ze drijvende kracht achter de eerste editie van de Samenloop voor Hoop in Franeker, een evenement waarbij deelnemers in estafettevorm 24 uur wandelen om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Vanaf daar breidde het aantal vrijwilligerstaken zich steeds verder uit. ,,Ik ontdekte dat ik talent heb om mensen aan te sturen, te organiseren.” Twee dagen in de week werkt ze bij Present, de stichting die vrijwilligerswerk coördineert en hulpvragers koppelt aan helpers. Ook is ze actief binnen de kerk. Met een groep vrijwilligers leidt ze regelmatig een tieneravond, onder de vlag van Youth for Christ.
Mopperen of helpen
Het geloof is een belangrijke drijfveer voor de Franekerse. ,,Ik voel mij gezegend. Ik heb zoveel liefde en genade gekregen, dat mag ik niet voor mijzelf houden. Ik wil dat graag delen. Ik heb het idee dat mensen steeds meer op zichzelf gericht raken. Ik vind het belangrijk om er voor elkaar te zijn. Je kunt bijvoorbeeld mopperen over de verwaarloosde tuin van de buurman, maar je kunt hem ook helpen die tuin op te knappen. Ik hoop dat we meer die kant opgaan en hoop daarin een klein voorbeeld te kunnen zijn voor mensen in de omgeving.”
Froulju fan Fryslân
Het kwam als een verrassing dat ze was aangemeld voor het Froulju fan Fryslân-project van bedenkers Marleen Godlieb en Natasja Bennink. Stadsgenoot Wessel Veenstra, zelf ook actief in het verenigingsleven, droeg haar voor.
Ze wist van niks en was in Biddinghuizen bezig met de opbouw van de Pinksterconferentie. Een spreekster bad daar ’s avonds voor de aanwezigen, ook voor Gea. ,,Ineens zei ze: ‘God gaat jou verrassen deze week.’ Ik dacht: wat moet ik daar nu mee. Ik had haar nog nooit gezien.” De dag erna kreeg ze bericht dat ze was uitgekozen voor Froulju fan Fryslân. ,,Ik wil helemaal geen standbeeld, was mijn eerste reactie. Ik ben niet op zoek naar erkenning of een bevestiging. Ik doe gewoon dingen die ik leuk vind.”
Terugdenkend aan het gebed over de verrassing besloot ze toch door te zetten. ,,Ik kon me niet voorstellen dat God wil dat ik een standbeeld krijg. Maar ik laat het maar gebeuren. Het gaat ook niet om mij alleen. Ik zie het als een eerbetoon voor iedereen die zich ergens voor inzet.”
Deze zomer portretteert het Friesch Dagblad de zes Friese vrouwen die een standbeeld krijgen in het kader van LF2018-project Froulju fan Fryslân, van bedenkers Marleen Godlieb en Natasja BenninkDit najaar zendt Omrop Fryslân een serie uit over de vrouwen. Zie facebook.com/frouljufanfryslan
Lees ook: Jildou (17) krijgt standbeeld: ‘Vrouwen denken net even anders na dan mannen’