Dit artikel is vandaag gratis

Het gebruik van de bokashi-methode geeft de doorslag in de wedstrijd voor de meest biodiverse tuin

Vlnr wethouder Tytsy Willemsa, winnaar Ivy Abbas-van Eijkelenburg, Nienke Plantinga (Stichting Steenbreek) en Dieke van der Pol (gemeente Tytsjerksteradiel). Foto: Jilmer Postma

De tuin van Ivy Abbas-van Eijkelenburg uit Mûnein is uitgeroepen tot ‘meest biodiverse tuin’ van de gemeente Tytsjerksteradiel. Vooral het toepassen van de bokashi-methode - fermenteren van tuin- en keukenafval - om de bodem te verbeteren vond de jury een plus.

De tuin van Abbas kreeg 22 van de 25 punten van de jury, die bestond uit een medewerker van Stichting Steenbreek en van de gemeente. Uit de vele aanmeldingen waren drie tuinen geselecteerd. ,,De manier waarop zij haar gezin en buurtbewoners betrekt bij het tuinieren, spreekt ons erg aan”, vertelde Nienke Plantinga van Stichting Steenbreek.

Tegels

Twee jaar geleden kwam het gezin in Mûnein wonen en ontdekte de winnares het tuinieren. Ze haalde de tegels uit de tuin, zaaide gras en plantte planten.

Met één punt minder eindigde Hanna Holwerda uit Tytsjerk op de tweede plaats. Haar tuin lijkt een dierentuin aan het water. Naast hun eigen dieren vliegen er vele vogelsoorten rond. Er woont zelfs een otter. Jappie Talma uit Hurdegaryp kreeg 18 punten voor zijn tuin en werd daarmee derde. Ook in zijn tuin wonen vele diersoorten.

Nieuws

menu