Een in steen gebeiteld gedicht bij het station van Leeuwarden herinnert voor altijd aan de Joodse smokkelbern en hun redders

Bij het treinstation van Leeuwarden werd donderdagmiddag het in een tegel gegraveerde gedicht It smokkelbern onthuld. Het is een blijvende herinnering aan de Joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gered doordat ze in Fryslân een onderduikadres kregen.

Sybrand Buma en Fedde, die in de doopsgezinde kerk het gedicht voordroeg, vegen het poëzietableau schoon, waardoor het gedicht tevoorschijn komt. Vanaf rechts: Katja Pront-de Jong, Jetty Leffring-Stouwer en Gerard van der Veer.

Sybrand Buma en Fedde, die in de doopsgezinde kerk het gedicht voordroeg, vegen het poëzietableau schoon, waardoor het gedicht tevoorschijn komt. Vanaf rechts: Katja Pront-de Jong, Jetty Leffring-Stouwer en Gerard van der Veer. Foto: Hoge Noorden / Jacob Van Essen

Voor het treinstation van Leeuwarden staat burgemeester Sybrand van Haersma Buma te midden van twee hoogbejaarde dames, Katja Pront-de Jong en Jetty Leffring-Stouwer. Onder het toeziend oog van enkele tientallen mensen trekken ze een doek weg. Een laag zand met daaronder het gedicht It smokkelbern komen tevoorschijn. Het zand wordt weggeveegd, enkele tientallen mensen applaudisseren.

De onthulling van het gedicht betekent het einde van De terugkeer van de Joodse kinderen , project van Stichting De Verhalen, Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant, Omrop Fryslân, Tresoar en diverse financiers waaronder de provincie Fryslân. Drie jaar geleden begon het project rond de zoektocht naar Joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdoken in Fryslân. Naar schatting 210 kinderen werden via de Amsterdamse Studenten Groep uit de handen van de nazi’s gered door hen vanuit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam naar Fryslân te smokkelen.

Nieuws

menu