Gedroomde ontmoetingsplaats wordt werkelijkheid. Dankzij crowdfunding is een nieuwe ijs- en theetuin geopend bij Stiens: Anne-Famkes Pleats

Het moet zich ontpoppen als een centrale ontmoetingsplek voor de omgeving; de grote boerderij uit 1825 aan de Stienzer kant van de Dokkumer Ie, vijfhonderd meter van het Elfstedenbruggetje van Bartlehiem. Op deze plek werd vrijdag een ijs- en theetuin geopend.

Jori Bottema, dochter Anne-Famke en Wini Weidenaar maken een praatje met gasten op Anne-Famkes Pleats.

Jori Bottema, dochter Anne-Famke en Wini Weidenaar maken een praatje met gasten op Anne-Famkes Pleats. Foto: Marchje Andringa

Momenteel wordt het pand, Anne-Famkes Pleats genoemd, nog volop verbouwd. Maar eigenaren Wini Weidenaar en Jori Bottema willen eind 2022 het pand ook geschikt maken voor overnachting van gasten in een B&B, voor kleinschalige evenementen en als locatie om maatschappelijke projecten te ontplooien.

Sinds 2019 hebben ze de boerderij in hun bezit en het geheel moest flink verbouwd worden. ,,We hebben maandenlang in een caravan op het erf gewoond”, vertelt Weidenaar.

Inmiddels is het voorhuis waar het gezin in woont klaar en een gedeelte van de schuur ook. Hierbij proberen ze zoveel mogelijk circulair te werken. ,,We proberen oude elementen zoals mooie oude balken en delen van het authentieke ossenbloedrode geverfd interieur te behouden. Ook krijgen we veel van mensen uit ons netwerk. We doen de hele verbouwing zelf, dus alles gebeurt daarom in fases.”

IJsjes-strippenkaart

Om dit mogelijk te maken, heeft het stel een crowdfundingsactie opgezet. Mensen kunnen op deze manier alvast een strippenkaart aanschaffen voor ijsjes, een overnachting boeken in de nog te bouwen B&B, of met een gids op pad om te vissen in een kajak in de Dokkumer Ie. De actie is een succes. ,,We hebben het in maart opgezet en in juni hadden we al 10.000 euro binnen. Hiermee hebben we de ijs- en theetuin in de schuur kunnen verbouwen die vandaag open gaat.”

De actie loopt nog, ze hopen de 40.000 euro te kunnen bereiken om daarmee het hele project te kunnen realiseren. ,,Geld lenen in deze onzekere tijd voelt erg onveilig, dat gevoel is nu minder. Je krijgt een enorme boost van al die mensen die mee willen helpen, het vertrouwen dat je krijgt is geweldig.”

Sociale eetkamer

Met Anne-Famkes Pleats willen ze graag iets terug geven aan de maatschappij. ,,Ook om een goed voorbeeld te geven aan onze dochter, naar wie de boerderij is genoemd.”

Zo willen ze met de zogenoemde sociale eetkamer onder meer avonden organiseren waar mensen die anders altijd alleen eten, in de boerderij kunnen aanschuiven voor een warme maaltijd. Of een paar keer per jaar een overnachting in de B&B weggeven aan iemand die dat nodig heeft. ,,We willen in de omgeving een plek zijn waar iedereen zich thuis kan voelen.”

Anne-Famkes Pleats is in de zomer van donderdag t/m zondag van 11:00-18:00 uur open.