Geel haar en gele nagels bij zwemmers Opeinde komen waarschijnlijk door dit 'roestige' stofje, veroorzaakt door de regen

De gele en oranje verkleuringen aan haren en nagels die zwemmers in het het water bij Opeinde eerder deze week overkwamen, komen waarschijnlijk door Fe-concentraties in het water. Oftewel: ijzer. Onder meer bij de Peinder Mieden ontdekten recreanten de verkleuring.

Zwemmen in dit Peinder kanaal leverde recreanten dit weekend gele vingers en geel haar op. Volgens Wetterskip Fryslân komt het waarschijnlijk door regenval.

Zwemmen in dit Peinder kanaal leverde recreanten dit weekend gele vingers en geel haar op. Volgens Wetterskip Fryslân komt het waarschijnlijk door regenval. Foto: Jilmer Postma

Dat ijzer vermoedelijk de boosdoener is blijkt uit watermonsters van Wetterskip Fryslân. De verkleuringen zouden het gevolg zijn van een proces waarbij ijzer-ionen Fe2+ worden omgezet naar Fe3+. De eerste variant is geelkleurig en lost op in water, de tweede niet en is rood van kleur. Het niet-oplosbare Fe3+ slaat neer op de bodem. Het is een soort roest. Ecologen van Wetterskip Fryslân onderzoeken de oorzaken en gevolgen van de verkleuring nog verder.

Nieuws

menu