Dit artikel is vandaag gratis

Geen Sint met Grijze Piet in Leeuwarden, organisatie trekt zich terug

Sint Nicolaas. Foto: ANP

De organisatie van de jaarlijkse Sinterklaasintocht in Leeuwarden trekt zich terug. Een intocht in de stijl van de afgelopen jaren kan niet worden gehouden vanwege de veiligheid.

De laatste jaren waren de Pieten in Leeuwarden niet meer zwart, maar grijs. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft echter aangekondigd te komen demonstreren. De groep pleit voor de Roetveegpiet en vindt de Grijze Piet niet ver genoeg gaan.

Zo’n demonstratie zou, mede gelet op de te verwachten tegendemonstratie en de hoog oplopende emoties, de veiligheid tijdens de intocht in het geding brengen, aldus de Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden.

De organisatie heeft onlangs met het gemeentebestuur over de intocht gesproken. B en W hebben aangegeven dat ‘intochten waarbij demonstraties de boventoon voeren, vanwege de veiligheid geen plek meer krijgen in de stad’.

Pijn in het hart

Dat betekent in feite dat de organisatie moet overstappen op Roetveegpieten, maar ‘het bestuur, de spelers en andere vrijwilligers kunnen en willen niet mee in deze wijziging’. De complete organisatie trekt zich daarom terug, laat zij weten in een persbericht.

‘Om de intocht in Leeuwarden toch door te kunnen laten gaan, dragen wij met pijn in het hart de volledige stichting over aan andere organisatoren en vrijwilligers. Aan deze nieuwe club de taak om Leeuwarden te voorzien van intochten waarbij KOZP niet aanwezig is en het feest weer een feest kan zijn.’

Nieuws

menu