Dit jaar opnieuw geen Sneekweek, maar er is wel een kermis in het centrum van Sneek: bezoekers en exploitanten zijn er blij mee

De Sneekweek is net als vorig jaar afgelast, maar de bijbehorende kermis gaat wel door. In Sneek ruikt het als vanouds naar suikerspinnen en schalt de kenmerkende muziek over de stad. Kermisexploitanten hebben na lange tijd hoop op een goed seizoen. En ook bezoekers zijn vrolijk op het gezellig drukke Martiniplein.

De kermis op het Martiniplein in Sneek

De kermis op het Martiniplein in Sneek Foto: Simon Bleeker

,,We zijn heel blij dat we eindelijk weer mogen”, zegt Angelique de Voer op een moment waarop het even rustig is bij de kassa van haar botsauto’s. Veel karretjes zijn bezet en er wordt uitgelaten gebotst en gelachen.

De Voer, afkomstig uit Apeldoorn, is één van de vele kermisattractie-exploitanten die het de afgelopen anderhalf jaar door de coronamaatregelen erg moeilijk hebben gehad. ,,Dit is de tweede kermis van het seizoen die we meepakken. Hiervoor zijn we veertien maanden dicht geweest, dus financieel was het erg zwaar.” De steun die ze kreeg vanuit de overheid was niet genoeg om de schade te dekken. ,,Gelukkig lijkt het nu weer wat op gang te komen. De komende tijd hebben we meer kermissen op de planning staan. We hopen gewoon tot aan oktober door te kunnen.”

Suikerspin

De kermis heeft vaste looproutes en de gemeente Súdwest-Fryslân houdt in de gaten dat er niet teveel mensen tegelijk op het Martiniplein zijn. Ondanks die maatregelen en een flinke bui is het gezellig druk op het plein. Er zijn veel dagjesmensen met kinderen die er in de schoolvakantie een uitje van maken. Op het muurtje zit Madelon (10) uit Langweer een suikerspin te eten met haar ouders en broertje. ,,Ik ben bij de trampolines geweest, dat vond ik het allerleukst. Ze kunnen heel hoog.”

Ook Malou (14) is een dagje in Sneek met haar ouders. ,,We zijn tijdens de vakantie met de boot weg, vanuit Grou. De kermis is altijd leuk, ik wil straks nog graag naar de botsauto’s.”

Voor kermisexploitant Nico Troost uit Leeuwarden is het ook de tweede kermis van het seizoen. Eerder stond hij in het Brabantse Uden met zijn attractie, een virtual reality- simulator waarmee bezoekers een hele andere wereld binnenstappen. Hij is blij dat na de versoepelingen van de coronamaatregelen het kermisseizoen alsnog wat op gang lijkt te komen. ,,De volgende kermis is Zwolle en daarna gaan we hopelijk achter mekaar door.” Hij is niet onverdeeld enthousiast over de steun van de overheid voor de sector. ,,Niet iedereen wordt gelijk behandeld, laat ik het zo maar samenvatten.”

Oliebollenkraam

Kermisexploitanten luidden eerder de noodklok omdat ze vreesden voor hun levensonderhoud. Andere amusementssectoren, zoals pretparken, konden vanaf 25 mei weer open, maar voor hen bleef het perspectief lang uit. Helen Reemer-Bouter uit Dordrecht, die op de kermis van de Sneekweek altijd een touwtjetrekkraam exploiteert, kon haar inkomsten tijdens corona nog wat aanvullen met haar oliebollenkraam. ,,We mochten daarmee wat eerder beginnen en wat langer doorgaan, dat scheelde enorm. Dit is slechts onze vierde kermis sinds oktober 2019, dus daarvan hou je niet veel over.”

De onzekerheid blijft echter bestaan. ,,Onze volgende kermis is aan de andere kant van het land, in Limburg, voor daarna staat het nog niet vast. De onduidelijkheid is het frustrerende van deze hele situatie.” In Sneek geniet ze echter volop. ,,We komen hier al dertig jaar met heel veel plezier, de sfeer is hier altijd goed en gezellig.”