Geen examenstress voor Nienke van der Heide, couturier in spe, uit Harlingen

Nienke van der Heide wist al in groep 8 precies welke opleiding ze wilde doen: modeontwerpster bij het Friesland College. Ze moet alleen eerst nog even haar eindexamens vmbo kader afmaken.

Examenkandidaat Nienke van der Heide met enkele eigen kledingontwerpen bij haar naaimachine

Examenkandidaat Nienke van der Heide met enkele eigen kledingontwerpen bij haar naaimachine Foto: Catrinus van der Veen

Waar andere leerlingen liever hadden gezien dat de eindexamens dit jaar wederom werden afgelast vanwege de coronacrisis, maakte het Nienke van der Heide (16) uit Harlingen niet zoveel uit. De examenleerling vmbo kader van RSG Simon Vestdijk ondervond ook niet zoveel hinder van de coronabeperkingen in de afgelopen twee schooljaren.

,,Het was eigenlijk wel lekker, want thuis kon ik me wel goed concentreren.” Ze staat er goed voor. Een beetje gezonde spanning voelde ze gisteren wel bij het examen Engels, maar van examenstress is bij haar geen sprake. ,,Het ging volgens mij wel goed.”

Computer

De meeste leerlingen die de beroepsgerichte of kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo volgen, maken hun examens op de computer. ,,Het zijn vooral meerkeuzevragen”, zegt Nienke.

Deze examens zijn niet per se gebonden aan de twee weken waarin de leerlingen van het vmbo t, de havo of het vwo hun schriftelijke eindexamens maken en kunnen in een ruimere periode worden afgenomen. Hierdoor komen de antwoorden van de examens niet direct na afname op internet, waardoor Nienke nog even moet wachten voor ze weet hoe ze het heeft gedaan, maar ze maakt zich niet zo’n zorgen.

Vrijdag maakt ze haar laatste examen, wiskunde, en dan hoopt ze eindelijk aan haar droom te kunnen beginnen: modeontwerpster worden. In tegenstelling tot vele andere kinderen in groep 8 die vaak nog niet weten wat de verschillen tussen het mbo, hbo of de universiteit precies zijn, wist Nienke al op haar twaalfde precies welke opleiding ze wilde doen.

,,Ik was altijd al bezig met tekenen en schilderen en vond het leuk om kleding te ontwerpen. Toen ben ik eens op internet gaan zoeken naar opleidingen om modeontwerper te worden en kwam ik uit bij het Friesland College in Leeuwarden.”

Naaimachine

Nienke werkt haar eigen ontwerpen ook al uit tot kledingstukken. Ze heeft al een paar jaar een naaimachine en maakt haar eigen rokjes of t-shirts. Soms maakte ze van oude kledingstukken weer iets nieuws. Ze leerde het zich zelf aan en krijgt soms wat tips van oma. ,,Die weet wel hoe je zelf kleding moet maken, beter dan mijn moeder.”

Van haar oma leert ze ook hoe ze meer complexe kledingstukken moet maken zoals broeken. Ze doet haar zelfgemaakte kleding ook wel aan naar school, maar maakt nog geen kleding voor anderen. ,,Ik heb er wel leuke reacties op gekregen, maar ik wil het eerst even voor mezelf houden en zorgen dat ik het werk beter in de vingers krijg voordat ik ook voor anderen kleding maak.”

Keuzevak

Nienke is de enige van haar klas die weleens achter een naaimachine zit en interesse heeft in een carrière in de modebranche. Dat merkte ze onder meer toen ze als enige een keuzevak volgde over mode. ,,Dat vak was voor mij een mooie voorbereiding op mijn vervolgstudie. Ik moest bijvoorbeeld een portfolio maken met ontwerpen.” Ze is inmiddels al toegelaten tot de opleiding.

Op dit keuzevak na heeft ze op school geen vakken gehad die gerelateerd waren aan mode en kreeg ze bijvoorbeeld ook geen opdracht om iets met de naaimachine te maken. ,,Dat zou wel leuk zijn geweest.”

De examens voor vmbo basis en kader kunnen nog tot 23 juli worden afgenomen waarna het Zuiden, als laatste, vakantie krijgt. Voor Nienke zit het er na vrijdag al op. Ze hoopt dat de versoepelingen doorzetten zodat er toch nog een klein examenfeestje gehouden kan worden.

,,Ik hoop dat mijn familie in ieder geval even langs kan komen en dat we op school nog een leuke diploma-uitreiking krijgen.”

Vorig jaar golden er nog veel beperkingen en werden de diploma’s in tijdsloten aan kleine groepen uitgedeeld of via speciale drive-throughconstructies.

De examenkandidaten van het vmbo t maken vandaag Duits en biologie. De havisten buigen zich over wiskunde en de vwo’ers maken muziek en scheikunde. Voor hen zit het eerste tijdvak van de centrale eindexamens er volgende week dinsdag pas op met Fries en Spaans.