Geen feest, geen publiek, maar wie de Fietselfstedentocht met de app volbrengt krijgt wel een medaille

Het is een heel andere beleving dan op pinkstermaandag met z’n 15.000’en van start in Bolsward, met overal feest en publiek langs de route, maar sinds woensdag kan de Fietselfstedentocht toch worden volbracht, met behulp van een app. De eerste ruim tweehonderd fietsers hebben de tocht er intussen op zitten.

Drie elfstedenfietsers uit België bij de de QR-'stempelpost' van de Fietselfstedentocht in Sneek.

Drie elfstedenfietsers uit België bij de de QR-'stempelpost' van de Fietselfstedentocht in Sneek. Foto: Niels de Vries

,,Vanwege corona konden we geen reguliere Fietselfstedentocht organiseren”, legt bestuurslid PR en communicatie Mark Vallinga uit. ,,Vorig jaar ging de tocht door corona helemaal niet door. We hebben manieren gezocht om de 15.000 fietsers die toen een kaartje hadden gekocht, dit jaar de kans te geven de tocht alsnog de fietsen.”

Lang bleef onzeker of een klassieke tocht mogelijk was, of dat corona toch beperkingen zou opleggen. ,,We hebben twee draaiboeken gemaakt en het finale besluit zo lang mogelijk uitgesteld, want je hoopt natuurlijk toch een echte pinkstermaandagtocht te kunnen organiseren, met volop feest en veel bezoekers”, zegt Vallinga. ,,Maar op een gegeven moment moesten we de knoop doorhakken en was duidelijk dat we toch voor Plan B moesten kiezen.”

Digitale stempelkaart

Plan B is de Fietselfstedentocht-app, een programmaatje op je telefoon met een digitale stempelkaart. ,,Waar normaal een stempelpost is, staat nu een bord met een QR-code. Die scan je met de app, en dan verschijnt er een stempel in je digitale stempelkaart op je telefoon.”

In principe is deze alternatieve Fietselfstedentocht voorbehouden aan de fietsers die een kaart hadden gekocht voor de afgelaste editie van vorig jaar. ,,We vinden het mooi dat we hen op deze manier toch de kans kunnen bieden om de tocht alsnog te volbrengen”, zegt Vallinga.

Verkopen of doorgeven

Wie daar niet voor voelt, kan zijn of haar toegangscode voor de app trouwens wel verkopen of doorgeven aan iemand anders.

De tocht fietsen was mogelijk vanaf afgelopen woensdag, vijf uur ’s ochtends. ,,De allereerste deelnemer was een vrouw uit Bolsward die om vier over vijf wegfietste en de tocht heeft volbracht op een omafiets”, weet Vallinga.

Middernacht

Starten kan dagelijks tussen vijf en twaalf uur in de ochtend en de finish moet je om klokslag twaalf uur middernacht hebben bereikt. De route staat in de app maar kan desgewenst ook in eigen navigatieapparatuur worden geladen. Bovendien zijn er gele pijlen op het wegdek aangebracht. ,,Je moet dus wél de normale fietsrichting aanhouden en niet in tegenovergestelde richting gaan fietsen.” Starten (en dus ook finishen) hoeft niet in Bolsward, maar kan bij elke stempelplaats.

De app registreert ook hoe snel je de route aflegt. ,,Je kunt dus niet met de auto gaan, bordjes scannen en een medaille binnenhalen”, zegt Vallinga. Tenzij je op fietssnelheid gaat autorijden, natuurlijk. ,,Maar hoe sneu is dat? Ik ben er niet bang voor dat er misbruik van zal worden gemaakt.”

Positieve reacties

Er is geen hulp of EHBO onderweg en er worden ook geen activiteiten georganiseerd. ,,De sfeer is natuurlijk niet als normaal op pinkstermaandag. Maar de reacties van fietsers zijn positief”, zegt Vallinga. Hij wijst op de vele foto’s die al op sociale media zijn geplaatst van fietsers bij QR-borden.

De tocht kan tot en met 5 september worden gefietst. Wie de route met succes aflegt, krijgt de medaille eind september of begin oktober thuisgestuurd.