Geen persoonlijkheidsstoornis bij verdachte Van Seggeren

De 36-jarige weduwe van Tjeerd van Seggeren lijdt niet aan persoonlijkheidsstoornissen. Dat blijkt uit het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC), dat gisteren tijdens de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de moordzaak werd behandeld.

,,Ik ben al 25 jaar officier, maar deze zaak is van een gewelddadige aard die je zelden tegenkomt”, zei officier van justitie Roelof de Graaf gisteren in de rechtbank in Leeuwarden.

,,Ik ben al 25 jaar officier, maar deze zaak is van een gewelddadige aard die je zelden tegenkomt”, zei officier van justitie Roelof de Graaf gisteren in de rechtbank in Leeuwarden. Foto: Shutterstock

De weduwe werd in juli vorig jaar schuldig bevonden aan moord met voorbedachte rade op haar 37-jarige echtgenoot. Zij ontkent betrokkenheid en ging in hoger beroep. Als voorbereiding hierop verzocht het Openbaar Ministerie (OM) een jaar geleden tijdens een regiezitting om opname in het PBC om een beter beeld van de de psychische gesteldheid van de verdachte te krijgen en omdat er aanwijzingen zouden zijn dat zij aan persoonlijkheidsstoornissen zou lijden.

Uit het rapport blijkt dat ze een onveilige jeugd had, met een stiefvader die haar met harde hand opvoedde, en dat ze op jonge leeftijd weinig sociale binding ontwikkelde. Ze zou narcistische trekken vertonen, alsmede kenmerken van borderline, maar er bleek geen persoonlijkheidsstoornis en er is daarom geen reden om haar ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Het rapport is verder positief over de snelheid waarmee de Duitse integreerde in Nederland en hoe zij in de gevangenis het initiatief neemt om de sfeer goed te houden.

Relatieproblemen

De verdachte leerde Van Seggeren in 2008 kennen en verhuisde een jaar later naar Nederland, waar ze met hem in Kollumerzwaag woonde. Ze trouwden en kregen drie kinderen, maar het huwelijk bleek niet gevrijwaard te zijn van de nodige problemen. De relatieproblemen worden gezien als een van haar motieven, naast het geldelijk gewin dat zij bij de dood van Van Seggeren zou hebben. Via een levensverzekering maakte zij aanspraak op zes ton.

Ondanks dat er geen moordwapen is gevonden, oordeelde de rechtbank vorig jaar dat er voldoende aanwijzingen zijn dat zij achter de moord zit

Van Seggeren werd op 9 juli 2017 levenloos aangetroffen in een weiland in De Westereen, waar hij de nacht ervoor het FreezeForze Festival bijwoonde. De weduwe zit sinds december dat jaar vast. Ondanks dat er geen moordwapen is gevonden, oordeelde de rechtbank vorig jaar dat er voldoende aanwijzingen zijn dat zij achter de moord zit.

Lees ook: Rechtszaak weduwe Van Seggeren legt een gespannen huwelijk bloot

Zo zou ze op de moordlocatie zijn geweest om hem op te halen. Ze zocht hem terwijl haar telefoon uitstond en in de auto lag. De rechtbank ging er eerder vanuit dat ze hem expres had uitgezet.

Medeverdachte

Daarnaast wordt er vermoed dat ze eerder die avond naar Twijzel reed om met een medeverdachte te overleggen. Zij verklaarde echter alleen een ritje naar de glasbak te hebben gemaakt met haar oudste zoon, die dit ontkende en aangaf toen al op bed te liggen. De rechters vroegen gisteren met name meer informatie over gebeurtenissen die plaatsvonden op de dag en avond van de moord.

Zo wilden ze meer weten over een opmerking die ze maakte over de benen van het slachtoffer bij een van de politieverhoren. ,,Stel je hebt iets aan je benen, dan heb je toch adrenaline om direct weg te rennen?”, zou ze zich hebben afgevraagd, terwijl er geen letsel op de benen van het slachtoffer werd aangetroffen.

,,Met deze straf wordt onvoldoende recht gedaan aan de feiten”, zei Ruth Jager, die als advocaat namens de nabestaanden optreedt

Advocaat Ruth Jager van de nabestaanden pleitte gisteren voor strafverhoging voor de weduwe. De weduwe werd in juli vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. ,,Met deze straf wordt onvoldoende recht gedaan aan de feiten”, zei Jager gisteren tijdens de eerste dag van het hoger beroep in de zaak. Ze verwees hierbij naar een moordzaak waarin de straf van de verdachte in hoger beroep werd verhoogd van twintig naar 24 jaar.

Shockschade

De advocaat kwam daarnaast met dezelfde vorderingen als bij de inhoudelijke behandeling bij de rechtbank vorig jaar, namelijk 40.000 euro voor de zussen en ouders van het slachtoffer voor shockschade. Die komt onder andere voort uit een gecompliceerd rouwproces, waarbij het moeilijk was om afscheid te nemen omdat het lichaam van het slachtoffer ernstig was verminkt. De nabestaanden kampen onder andere met een posttraumatische stressstoornis en depressies en sommigen volgen hiervoor nog altijd therapie. De rechtbank wees vorig jaar een vergoeding van 20.000 euro toe.

,,Ik wil zijn naam zuiveren. Laat het geroddel een halt toeroepen, het is ondragelijk”

In een emotionele verklaring benoemde Van Seggerens moeder het verdriet van de nabestaanden dat naast het gemis ook veroorzaakt werd door geroddel over dat haar zoon losse handjes zou hebben. ,,Ik wil zijn naam zuiveren. Laat het geroddel een halt toeroepen, het is ondragelijk.”

De weduwe stond tijdens deze bijdrage op het punt om de rechtszaal te verlaten. Ze wilde het relaas niet aanhoren. ,,U kunt mij dit niet aandoen!”, riep ze toen ze van haar stoel opstond. Nadat de rechter aangaf dat ze wel mocht gaan, maar dan de zitting elders moest afwachten, besloot ze toch te blijven. Van Seggeren en de verdachte zouden veel relatieproblemen hebben gehad. Zij klaagde hem in 2016 aan voor mishandeling, maar die zaak werd geseponeerd wegens onvoldoende bewijs.

Brief

Ook de brief die onlangs aan licht kwam, waarin haar overleden oom de moord zou hebben bekend, zorgde ervoor dat bij de verdachte de nodige emoties naar boven kwamen. ,,Ik voel me genaaid door mij eigen familie.”

,,Ik heb haar keer op keer gevraagd hoe het zat en waarom ze in Nederland was, maar kreeg maar geen antwoord”

Met haar moeder, die net als de oom in een eerder stadium als verdachte werd gezien, heeft ze inmiddels geen contact meer. ,,Ik heb haar keer op keer gevraagd hoe het zat en waarom ze in Nederland was, maar kreeg maar geen antwoord.”

Lees ook: Moeder weduwe aangehouden in rechtbank: ‘Opmerkelijk dat ze vandaag wordt aangehouden’

Ze verwijst hierbij naar de telefoongegevens van haar moeder. Dier telefoon zou op de dag van de moord zijn aangestraald door een WiFi-mast in Nederland. Verder werd er inhoudelijk niet op de brief ingegaan. Vandaag wordt de zitting voortgezet, met mogelijk een uitloop naar morgen.

De kinderen van vermoorde Tjeerd van Seggeren verliezen hun vader én hun moeder

Tjeerd van Seggeren (37) uit Kollumerzwaag werd op 9 juli 2017 levenloos aangetroffen in een weiland in De Westereen. De politie hield aanvankelijk rekening met een aanrijding, maar uiteindelijk werd geconcludeerd dat hij was mishandeld. De zaak maakte veel indruk in Kollumerzwaag, waar het echtpaar met hun drie kinderen woonde.

Nieuws

menu