Na negatieve reacties over een geschilderde stoep, krijgt zaterdag het hele stationsplein van Leeuwarden de kleuren van de regenboog

‘Heb je moeite met een regenboogstoep? Hier heb je een heel plein.’ Onder dat motto gaan zaterdag naar verwachting honderd tot honderdvijftig mensen het stationsplein in Leeuwarden in de kleuren van de regenboog krijten. Aanleiding waren de negatieve reacties die stadskunstenaar Cote Create kreeg op haar kunstproject op de stoepen aan de Voorstreek.

Carlijn Lenten beschilderde vorige week de stoep aan het einde van De Voorstreek vlakbij de Jumbo-supermarkt.

Carlijn Lenten beschilderde vorige week de stoep aan het einde van De Voorstreek vlakbij de Jumbo-supermarkt. Foto: Marchje Andringa

De meeste voorbijgangers reageerden positief op de kleurrijke stoepen die vorige week verschenen aan de Voorstreek, Over de Kelders en de Groentemarkt. Maar de regenboogstoep van stadskunstenaar Cote Create, nom de plume van Maria Jose Jara Veragua, viel niet bij iedereen in goede aarde. Propaganda voor homo’s kreeg ze, in vaak minder nette bewoordingen, te horen.

De gekleurde stoepen waren een idee van winkeliers aan de Leeuwarder Voorstreek die in deze grijze en grauwe coronaperiode wat meer vrolijkheid wilden. Ze zochten contact met de gemeente waarna zeven kunstenaars, van wie drie uit Leeuwarden, met verf en rollers aan de slag gingen. Het resulteerde in stoepen met strepen, bollen, golven, fantasiefiguren en grote kleurvakken in de kleuren van de regenboog.

Schelden

Cote Create kreeg vooral positieve reacties op haar regenboogstraat. ,,Maar er waren ook voorbijgangers die begonnen te schelden toen ik er aan werkte. En later via sociale media kreeg ik nog veel meer vervelende reacties. En die waren vaak agressief en vijandig.”

Die negatieve en vijandige reacties waren voor voormalig stadskunstenaar Jamila Faber aanleiding voor een tegenactie: het hele plein naast de witte standbeelden tegenover het station omtoveren in een enorme regenboog.

,,Cote Create maakte de tekeningen als steunbetuiging voor de lhbti-gemeenschap en dan krijgt ze zulke negatieve reacties. Het is van de zotte dat mensen in 2021 elkaar nog niet het licht in de ogen gunnen. De mensen die haar uitscholden, maken zich druk over iets wat ze niets aangaat. Ben je zelf geen homo? Prima. Maar er zijn genoeg mensen die niet hetero zijn en ook een plezierig leven willen leiden.”

Meekrijten

Cote Create is blij met het initiatief en gaat zelf zaterdag ook meekrijten. Bang voor nog meer negatieve reacties is ze niet. ,,Er komen heel veel mensen meehelpen met tekenen. Dat geeft een veilig gevoel.”

Ook Faber verwacht geen problemen. ,,Het is een vreedzaam protest. Wij kiezen liefde boven haat. Mensen die met onze actie moeite hebben, kunnen bij zichzelf te rade gaan waarom een regenboogtekening bij hen werkt als een rode lap op een stier. Als iemand het nodig vindt om in discussie met ons te gaan, prima, laat maar komen.”

Het is lastig in te schatten hoeveel mensen er komen helpen met de tekening. ,,Het wordt een soort zoete inval van elf uur ‘s ochtends tot zes uur ‘s avonds. De een krijt tien minuten mee, de ander een paar uur. Afgaande op de signalen denk ik dat er al gauw 150 tot tweehonderd mensen komen.”

Kussentje

Regen kan nog roet in het eten gooien, maar Faber heeft voor ze de datum prikte de weersverwachting bekeken. ,,Het ziet er naar uit dat het een mooie dag wordt.”

Wie wil meehelpen kan zelf stoepkrijt meenemen maar de organisatie zorgt ook voor tekenmateriaal. ,,Een kussentje meenemen is wel handig voor je knieën.”

Het regenboogplein zal het waarschijnlijk minder lang uithouden dan de regenboogstraat. De laatste is met verf gemaakt die zeker drie maanden blijft zitten.