Dit artikel is vandaag gratis

Geen treinen in Fryslân door staking deze vrijdag, busvervoer onzeker

Het busstation in Leeuwarden tijdens de stakingsdag donderdag 19 januari. Foto: Marcel van Kammen

Door de FNV-staking in het streekvervoer heeft vervoerder Arriva deze vrijdag alle treinritten geschrapt, ook in het Noorden. Volgens de vervoerder is het onmogelijk gebleken om met de mensen die zich niet als staker hebben ingeschreven een passende dienstregeling te maken.

Door de staking gaat landelijk ongeveer 40 procent van de ritten niet door. Arriva heeft laten weten dat op alle regionale lijnen er geen treinen rijden. Dat betekent dat er geen vervoer is in de noordelijke provincies, Limburg, de Achterhoek en op de Vechtdallijnen. Ook treinvervangend vervoer zal niet rijden.

De exacte impact op de busdienstregeling is nog niet duidelijk. Arriva verwacht daarin hetzelfde beeld als tijdens eerdere stakingen, zoals op donderdag 19 januari. Dat betekent dat reizigers er niet met zekerheid vanuit kunnen gaan dat hun bus rijdt. Dat geldt voor alle regio’s waarin Arriva haar bussen rijdt. De reisplanners van het bedrijf worden steeds bijgewerkt. Reizigers worden geadviseerd eventueel gebruik te maken van alternatief vervoer. In alle regio’s rijden de buurtbussen wel, meldt Arriva.

De FNV-staking is het gevolg van stukgelopen cao-onderhandelingen met de werkgevers. CNV-leden nemen nu nog de tijd om te bepalen of zij ook willen gaan staken, maar voor FNV was dat niet nodig.

Nieuws

menu