Gasbedrijf Vermilion is blij: geen vervolging door Openbaar Ministerie voor overtredingen bij boringen in Noordwolde en Vinkega

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat gasbedrijf Vermilion niet vervolgen voor boringen bij Noordwolde en Vinkega. Het betreft zaken over geluidsoverlast bij de gasput in Noordwolde en winning van meer gas in Vinkega.

Een protest tegen gaswinners NAM en Vermilion in Assen.

Een protest tegen gaswinners NAM en Vermilion in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Een groep inwoners van Noordwolde had last vanwege luide boringen van Vermilion. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) legde het bedrijf in 2019 een last onder dwangsom op om het aantal decibels te verminderen, en het OM keek of er sprake was van misstappen die via het strafrecht aangepakt konden worden.

Te weinig bewijs

Daarvan is geen sprake, blijkt nu. Vermilion meldt dat volgens het OM de wettelijke geluidsnormen niet zijn overschreden. ‘Verder is er onvoldoende bewijs dat Vermilion niet adequaat heeft gereageerd om overlast voor de omgeving zo goed mogelijk te beperken’, schrijft Vermilion. Het bedrijf wordt dus niet vervolgd, en hoeft zich niet in de rechtszaak te verantwoorden.

De last onder dwangsom is volgens Vermilion ook van tafel. Die was opgelegd om een herhaling van een overtreding te voorkomen. ,,Maar hier is dus geen sprake geweest van een overtreding”, aldus Vermilion-woordvoerder Hidde Baars.

Geen strafzaak Vinkega

Vorige week werd bekend dat Vermilion ook niet vervolgd wordt bij onderzoeken over omgevingsvergunningen voor de mijnbouwlocaties in Vinkega en het Drentse Diever. Het SodM constateerde in 2019 dat Vermilion in 2015 en 2016 mogelijk te veel gas won bij Vinkega en Diever.

Volgens het OM is niet voldoende duidelijk dat Vermilion handelde in strijd met de omgevingsvergunning. ‘Zo is gebleken dat het in 2015 en 2016 in de regelgeving omtrent gaswinning ontbrak aan regels rondom formatiebeproevingen’, schrijft het OM. ‘Verder bestond er ook onduidelijkheid over de maximale productielimiet tijdens formatiebeproevingen. Voor de gewone toegestane winning van gas, dat wel wordt vermeld in de omgevingsvergunning, mag veel minder worden onttrokken. Dat was voor de proefboringen niet vastgelegd.’