Dat tankschepen zeer zorgwekkende stoffen ontgassen op Friese wateren 'valt niet 100 procent uit te sluiten'

Het is onduidelijk of en op welke schaal tankschepen zeer zorgwekkende stoffen ontgassen op Friese wateren. Milieudienst FUMO ‘verwacht’ dat het niet of weinig voorkomt, maar er zijn geen meetgegevens over.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat staat in de haven van Rotterdam op een schip dat klaarligt om te ontgassen. Het wordt in de toekomst verboden op dat op een varend schip te doen en wordt hier met duurzame installaties aan de kade getest.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat staat in de haven van Rotterdam op een schip dat klaarligt om te ontgassen. Het wordt in de toekomst verboden op dat op een varend schip te doen en wordt hier met duurzame installaties aan de kade getest. Foto: Bas Czerwinski voor het FD Bas Czerwinski voor het FD

Maandag werd duidelijk dat tankschepen in Flevolandse wateren nog steeds op grote schaal varend ontgassen, ook al is dat volgens een verordening van de provincie Flevoland verboden. Bij dit doorluchten van leidingen komen vaak benzeenhoudende dampen vrij, die kunnen leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. En bij langdurige blootstelling kunnen ze kanker veroorzaken.

Nieuws

menu