Dit artikel is vandaag gratis

Waar betaalt iemand met een handicap het meest voor een parkeerkaart in Fryslân? Er zijn grote verschillen tussen de Friese gemeenten

Grote prijsverschillen per gemeente voor een gehandicapte parkeerkaart Foto: Heleen Peeters Heleen Peeters

Er zijn grote verschillen tussen de bedragen die Friese gemeenten rekenen voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). Dat blijkt uit een onderzoek dat vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is verricht.

Koploper is Dantumadiel dat 240,57 euro vraagt voor een GPK. Buurgemeente Noardeast-Fryslân rekent 188,47 euro voor een kaart waarmee een gehandicapte gratis kan parkeren op een aangewezen parkeerplaats. Ook Schiermonnikoog, Heerenveen en Waadhoeke zijn behoorlijk aan de prijs met respectievelijk 171,71 euro, 152,20 euro en 116 euro.

Daartegenover staat een tweetal gemeenten waar de kaart gratis is (het autovrije Vlieland en Ooststellingwerf) of waar een beduidend lager tarief wordt gehanteerd. Zo kost een GPK op Terschelling 33,35 euro, in Súdwest-Fryslân 36,50 euro en Weststellingwerf 47,20 euro.

Lager dan het gemiddelde

Vergeleken met Heerlen is de GPK-aanvrager in Dantumadiel nog redelijk af. Heerlen vraagt 471,25 euro voor zo’n kaart. De gemiddelde prijs in Fryslân is met 91,91 euro lager dan de landelijke, die op 105,35 euro ligt.

Nieuws

menu