De gemalen doen wat ze moeten doen en het waterpeil in Fryslân zakt. Maar waarom slaan we dat water niet op met het oog op de (verwachte) droogte?

Het waterpeil in de Friese boezem is maandag gemiddeld iets gezakt doordat gemalen hun werk doen. Frank Jorna van Wetterskip Fryslân legt uit waarom dat belangrijk is en opslag van de net gevallen regen voor droge perioden later dit jaar niet zo eenvoudig is. ,,Water stroomt nu eenmaal niet de andere kant op.”

Er staat behoorlijk wat water op het land na de regenval van de afgelopen dagen, zoals hier langs de Stinswei bij Garyp.

Er staat behoorlijk wat water op het land na de regenval van de afgelopen dagen, zoals hier langs de Stinswei bij Garyp. Foto: Marcel van Kammen

Het gemiddelde peil in de Friese boezem (het stelsel van kanalen, vaarten en meren dat met elkaar en het IJsselmeer en de Waddenzee in verbinding staat) was maandagochtend 43 centimeter onder NAP, nog flink boven het streefpeil van -52 centimeter. ,,Het is wel al wat gezakt doordat beide gemalen draaien”, aldus Piet van der Hoek, boezembeheerder van dienst bij Wetterskip Fryslân.