Dit artikel is vandaag gratis

Gemeente Leeuwarden lekt per ongeluk bedrijfsgegevens van 8800 ontvangers van coronasteun

De bedrijfsadministratie. Beeld: Shutterstock

De gegevens van ruim 8800 zelfstandige ondernemers uit Leeuwarden die bij de gemeente om coronasteun hadden gevraagd, zijn per ongeluk naar buiten gekomen. Dat gebeurde toen de gemeente het verkeerde bestand stuurde.

Leeuwarden heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy. Zo’n melding is wettelijk verplicht.

De gemeente zegt dat drie ontvangers van de zogeheten TOZO-regeling 2019-2022 hadden gevraagd om een toelichting op hun afrekening. Ze hadden die uitleg moeten krijgen in een mail met een pdf-bestand met hun eigen aanvraag als bijlage, maar in plaats daarvan ontvingen ze een Excel-bestand met de gegevens van alle aanvragers. De gemeente zegt dat de drie ontvangers het document waarschijnlijk niet hebben ingekeken, en dat ze hebben beloofd om het bestand te verwijderen.

,,Een menselijke fout”, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Het nadeel van Excel is dat er verborgen tabbladen meegestuurd kunnen worden. Daarom versturen we altijd pdf’s. Dat is in dit geval verkeerd gegaan.”

Identiteitsfraude

In het gedeelde bestand stonden onder meer de burgerservicenummers van de ondernemers die steun hadden aangevraagd. ‘Met de combinatie naam + Burgerservicenummer kan een crimineel identiteitsfraude plegen. In dit geval is er geen aanwijzing dat dit is gebeurd’, aldus Leeuwarden.

De gemeente zegt maatregelen te hebben getroffen om herhaling te voorkomen. ,,We zijn goed wakker geschud dat we nooit Excel-bestanden meer mogen delen”, zegt de woordvoerder. Verder zijn we volop bezig met AVG-trainingen en dat blijven we ook doen.”

Nieuws

menu