Dit artikel is vandaag gratis

Gemeente Súdwest-Fryslân snapt kritiek SneekermeerRun niet

Offingawier, een van plekken waar de lopers van de Sneekermeerrun langs zouden zijn gegaan. Foto: Simon Bleeker Fotografie Simon Bleeker Fotografie

Vanwege de houding van de gemeente Súdwest-Fryslân en de politie wil Sportvereniging Friesland geen SneekermeerRun organiseren. Súdwest-Fryslân herkent zich niet in de kritiek dat de gemeente liever geen hardlooptocht wil hebben.

Op de website van de SneekermeerRun vraagt de organisatie zich af of de gemeente het aangeleverde draaiboek wel heeft gelezen omdat er vragen werden gesteld over zaken die daarin al stonden aangegeven. Uit het laatste gesprek met de gemeente en politie afgelopen dinsdag concludeerde de organisatie dat de gemeente en politie niet zaten te wachten op een dergelijk evenement. Ze besloot de run, die op 30 oktober zou worden gehouden bij het Sneekermeer, definitief te schrappen en ook niet meer opnieuw te organiseren.

Niet soepel

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat de communicatie tussen de organisator en Súdwest-Fryslân niet altijd soepel verliep, maar herkent zich niet in de op de website geuite klachten. ,,Er zijn altijd vragen over draaiboeken bij vergunningsaanvragen. Ondanks dat informatie is opgenomen in een draaiboek is het ook een taak van de gemeente om te achterhalen of een organisatie daaraan ook uitvoering kan geven.”

Veiligheid

Er waren volgens de gemeente in de voorbereiding van het evenement nog teveel zaken niet op orde om tot een veilig en verantwoord evenement te komen. ,,De veiligheid van de deelnemers staat voorop en als daar twijfels over zijn dan zullen wij dat aankaarten.”

De organisatie vraagt deelnemers niet zelf de route te gaan lopen omdat ze dan een boete van de gemeenten kunnen krijgen. Over hoe de 1250 deelnemers die zich hadden ingeschreven worden gecompenseerd denkt de organisatie nog na.

Nieuws

menu