Dit artikel is vandaag gratis

Gemeentehuis van de De Fryske Marren wordt uitgebreid, straks alle medewerkers weer onder één dak

Impressie uitbreiding Herema State. Foto: gemeente De Fryske Marren

Ambtenaren van de gemeente De Fryske Marren kunnen over krap twee jaar weer met zijn allen in één gebouw werken. Sinds de gemeentelijke fusie in 2013 wordt naast het huidige gemeentehuis in Joure ook Woudstate in het dorp gehuurd, voor het onderbrengen van 110 werknemers. Centrale huisvesting is op termijn financieel aantrekkelijker volgens de gemeente.

Het college en de raad namen in 2019 al de beslissing om weer in één gemeentehuis te gaan werken, maar door de coronapandemie en het vele thuiswerken werden de plannen voor uitbreiding opgeschort. Toen daarna bleek dat er toch noodzaak voor was werd in de zomer van 2022 de aanbesteding gedaan.

Uit plannen van drie verschillende architectenbureaus werd dat van TWA architecten uit Burdaard geselecteerd. Het uitgebreide Hermema State wordt gasloos en bij de bouw worden zo veel mogelijk hergebruikte materialen toegepast.

De entree wordt gelijkvloers en dus toegankelijker. Bovendien komen er meer mogelijkheden voor inwoners, organisaties en medewerkers om elkaar te ontmoeten. ,,Met deze uitbreiding blijven we een slagvaardige, toekomstgerichte gemeente en spelen we in op de ontwikkelingen rondom dienstverlening en samenwerken met inwoners”, aldus wethouder Barbara Gardeniers.

De omwonenden en andere belanghebbenden in en rondom het park zijn geïnformeerd. De raad zal waarschijnlijk in april 2023 een voorlopig ontwerp vaststellen. Het plan is in november 2023 te beginnen met het werk en het nieuwe gebouw in het najaar van 2024 in gebruik te nemen.

Nieuws

menu