Gemeenten moeten grotere rol spelen in vaccinatiestrategie, zeggen onderzoekers

Een coronavaccin. Foto: ANP
Gemeentebesturen moeten samen met de GGD een grotere rol gaan spelen in het nadenken over lokale vaccinatiestrategieën. Ook moeten huisartsen meer worden ingeschakeld om mensen te bereiken die zich niet willen laten vaccineren. Dat stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum, De Haagse Hogeschool en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Zo’n 15 procent van de Nederlanders wil niet gevaccineerd worden. De belangrijkste motieven om een prik te weigeren zijn het wantrouwen in het vaccin en de betrokken instanties, en zorgen over de bijwerkingen, zo blijkt uit het onderzoeksrapport Voor mij geen coronavaccin . „Voor mensen die bang waren voor bijwerkingen is het uitblijven van bijwerkingen bij mensen die zij kennen soms ook een reden om van gedachten te veranderen”, zegt onderzoeker Marianne van Bochove van De Haagse Hogeschool.
Eigen lichaam
Een ander motief om geen vaccin te willen is het vertrouwen op het eigen lichaam. Onder deze groep vallen ook mensen die een corona-infectie hebben doorgemaakt en op deze manier immuniteit hebben opgebouwd. „Bij mensen die in ons onderzoek aangaven op hun eigen lichaam te vertrouwen gaf een klein deel te kennen al antistoffen te hebben. Voor deze mensen is één prik voldoende, volgens de rijksoverheid. Maar de mensen in ons onderzoek gaven aan ook die ene prik niet te willen.”
Van Bochove pleit voor meer kennisuitwisseling tussen gemeentebesturen en de eerstelijnszorg, zoals huisartsen, wijkverpleegkundigen en maatschappelijk werkers. Lees in dit artikel hoe GGD Fryslân met de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân de achterblijvende vaccinatiegraad in het noordoosten van de provincie wil aanpakken .