Dit artikel is vandaag gratis

De gemeenteraad van De Fryske Marren is gevraagd een locatieonderzoek te starten voor een nieuwe opvang voor asielzoekers

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Foto: ANP

Het college van burgemeester en wethouders van De Fryske Marren heeft de gemeenteraad gevraagd om in stemmen met een locatieonderzoek voor een nieuwe opvangplaats voor asielzoekers. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

De Fryske Marren werd onlangs benaderd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers om te kijken of er een nieuwe opvanglocatie in de gemeente kan komen. De gemeente vangt momenteel asielzoekers op in Balk, maar die locatie sluit op 1 oktober.

Het college zegt dat het locatieonderzoek kan beginnen zodra de raad akkoord geeft. Burgemeester Fred Veenstra spreekt van een ‘maatschappelijke opgave’. ,,Landelijk is er een enorme vraag naar opvanglocaties en de verwachting is dat dit op korte termijn niet zal veranderen.”

Het verzoek wordt waarschijnlijk op 19 april in de raad behandeld.

Het asielsysteem in Nederland kampt al tijden met een tekort aan opvangplekken. Het rijk wil dat er dit jaar nog 42.731 nieuwe opvangplekken komen. 687 daarvan moeten in Fryslân worden gerealiseerd.

Nieuws

menu