Een miljoenenlening voor een nieuw Cambuurstadion? Dan wil de gemeenteraad van Leeuwarden wel de risico's weten

De Leeuwarder gemeenteraad besluit volgende week over een lening van veertien miljoen euro aan projectontwikkelaar Van Wijnen om het nieuwe Cambuurstadion af te bouwen. De raad wilde maandagavond graag weten wat voor risico’s hieraan kleven. Kan WTC bijvoorbeeld een miljoen euro terugvragen voor de grond waarop de Aldi en de Jumbo zijn gebouwd?

Impressie van het nieuwe Cambuurstadion.

Impressie van het nieuwe Cambuurstadion. Foto: FD

‘Ja, dat kan’, liet een ambtenaar van de gemeente weten, maar dat risico is ingecalculeerd. WTC sloot twee jaar terug een grondruilovereenkomst met de gemeente en toenmalig projectontwikkelaar Wyckerveste onder voorwaarde dat het stadion medio 2022 klaar is. Dit wordt echter een jaar later.

WTC zou daarom de grond terug kunnen eisen waar de supermarkten op zijn gebouwd. Grond met een waarde van meer dan een miljoen euro. Maar dit probleem wordt ondervangen met een subsidie van vijf miljoen euro voor projectontwikkelaar Van Wijnen. Die wordt pas volledig overgemaakt als het project rond komt, anders wordt het vier miljoen, zodat er alsnog ruimte in de begroting is voor een eventuele eis van WTC.

Volgens Van Wijnen worden er inmiddels goede gesprekken met WTC en Wyckerveste gevoerd over de grondruil en moet dit wel goed komen. De projectontwikkelaar dient voor 1 augustus een omgevingsvergunning in voor het stadionplan, dat vervolgens zes weken ter inzage ligt.