Dit artikel is vandaag gratis

Schaatsers genieten op de polders van ijs en zon voor de dooi invalt

Jitske Kramer (6) uit Gytsjerk met haar oudtante Fokje Kramer op de Ryptsjerksterpolder. Foto: Ruurd Walinga

Jitske Kramer (6) uit Gytsjerk leert op Ryptsjerksterpolder van haar oudtante Fokje Kramer uit Leeuwarden schaatsen op de beproefde wijze: achter een stoel. En zo waren er velen die tweede kerstdag genoten van het mooie ijs en het schitterende weer.

Dankzij de vorst van de afgelopen dagen en forse kou van zaterdag op zondagnacht was het ijs betrouwbaar genoeg om met een behoorlijk aantal mensen het ijs op te zoeken.

En niet alleen op de Ryptsjerksterpolder werden de ijzers ondergebonden, bleek uit diverse berichten op social media. Zo werd er in Weststellingwerf op een ondergelopen weiland bij De Blesse geschaatst. In Achtkarspelen zochten mensen bij de Surhuzumer Mieden het ijs op. Ook bij Akmarijp bij Joure werd druk geschaatst. In Noordlaren gaat zondagavond de eerste marathon op natuurijs van start.

Veel mensen deelden op Twitter foto’s en filmpjes van de ijspret.


Helaas is de ijspret van korte duur. Vanavond en vannacht valt de dooi in en is het weer voorlopig uit met de schaatspret. Komende week kan de temperatuur tot zelfs boven de tien graden oplopen.

Nieuws

menu