Dit artikel is vandaag gratis

Genieten van pepernoten ondanks je glutenallergie? In deze acht Friese dorpen en steden kan het tijdens de intocht van Sinterklaas

Pepernoten. Foto: ANP

Kinderen met coeliakie en glutensensitiviteit kunnen dit jaar ondanks hun eetbeperking op meerdere plekken genieten van lekkers tijdens de intocht van Sinterklaas. In acht Friese dorpen en steden deelt een speciale Piet glutenvrije kruidnoten uit.

In Nederland moet een op de tweehonderd kinderen om medische redenen levenslang een glutenvrij dieet volgen. Gewone kruidnoten eten is zodoende uit den boze en een deel van hen kan zelfs al ziek worden van kruimels op Piets handschoen.

Om deze kinderen toch van Sinterklaas te laten genieten, riep de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) de afgelopen tijd vrijwilligers op om tijdens de intocht in hun woonplaats in de rol van Glutenvrije Piet te kruipen. Inmiddels hebben zich al in 184 gemeenten mensen gemeld.

Speciale aandacht

In Fryslân lopen in Boornbergum (19 november), Dokkum, (12 november), Drachten, (12 november), Franeker (12 november), Leeuwarden (12 november), Stiens (19 november), Terwispel (19 november) en Wolvega (12 november) Glutenvrije Pieten mee. Zij geven kinderen die glutenvrij moeten eten speciale aandacht en voorzien hen van kruidnoten die ze wél mogen.

Kinderen met coeliakie kunnen op de website van de NCV een kleurplaat en een vlag downloaden. Als ze deze omhoog houden tijdens de intocht, ziet de Glutenvrije Piet bij wie hij moet zijn. De kruidnoten die deze Piet bij zich heeft, zijn veilig verpakt in eenpersoons zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed ontstaat.

Nieuws

menu