Dit artikel is vandaag gratis

Gert-Jan Segers tijdens kamerdebat: ’Het gebruik van coronatoegangsbewijzen moet eindig zijn’

ChristenUnie-partijleider Gert-Jan Segers tijdens zijn toespraak op het digitale partijcongres. Foto: ANP

Het gebruik van coronatoegangsbewijzen moet eindig zijn. Dat zegt CU-leider Gert-Jan Segers tijdens het debat over de aanpak van de coronacrisis. De CU is de eerste coalitiepartij die erop aandringt. Het kabinet wil nog niet praten over het einde aan de coronapas.

Segers vraagt VVD-Kamerlid Judith Tielen of in de ’endemische fase’ de coronatoegangsbewijzen nog wel gerechtvaardigd zijn waarmee bezoekers van cafés, cultuur of sportwedstrijden moeten bewijzen dat ze gevaccineerd, getest of genezen zijn. Tielen wijst erop dat we nog niet in de fase zitten waarin corona onder controle is en een normaal onderdeel van ons leven is.

„In een endemische fase zijn niet alle maatregelen meer gepast”, vindt Segers. „We moeten ook waken voor de vrijheid van mensen, oog hebben voor de proportionaliteit.” Het toegangsbewijs is ingevoerd als tijdelijke maatregel, die volgens Segers niet langer proportioneel is.

Tielen merkt op dat we met een recordaantal besmettingen nog niet in de endemische fase zitten. „We zijn nog niet bij het eindspel.” Ze wil daarom nog geen middelen uitsluiten.

Intussen kunnen er ook nog praktische problemen komen met de coronapas. Vanaf februari geldt hij slechts negen maanden na volledige vaccinatie of een booster. Jongeren komen echter niet in aanmerking voor die extra prik.

Lange termijn

Volgens de SP en de PVV kan de coronapas hoe dan ook geen oplossing voor de lange termijn, zeker nu die niet zo goed blijkt te werken tegen de overdracht van de meer besmettelijke omicronvariant.

Het kabinet houdt de coronapas voorlopig overeind voor de horeca, theaters, bioscopen, evenementen en voor publiek bij sportwedstrijden. Het plan om op sommige plekken 2G in te voeren, waarbij de optie tot testen vervalt, is voorlopig op de lange baan geschoven. Hetzelfde geldt voor invoering van van de coronapas op de werkvloer.

Onderzoek van de TU Delft, UMC Utrecht en ErasmusMC liet olangs zien dat de invoering van 2G nu niet zo veel zin heeft om besmettingen tegen te gaan en dat ook de coronapas in de huidige vorm (3G) een beperkt effect heeft. Minister Kuipers (Volksgezondheid) zei dat de pas wel degelijk een ’dempend effect’ heeft.

Nieuws

menu