Dit artikel is vandaag gratis

Glazen huis in Wommels legt de lat hoog voor andere jubilerende vogelwachten: 'We hopen dat mensen hierdoor langer nadenken over de weidevogels'

Beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer zwaait vanuit zijn glazen huis naar passerende fietsers. Foto: Simon Bleeker

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan (plus 1) heeft Fûgelwacht Wommels e.o sûnt 1946 een glazen huis neergezet in weidevogelland. ,,We leggen de lat hoog voor volgende jubilerende vogelwachten”, zegt voorzitter Teade de Boer met ingehouden trots.

Een fors glazen huis op de Slachte 4 in Wommels torent op steigers hoog boven het vlakke weideland uit. Oer de râne fan’e tiid heet het project waarmee de vogelwacht zijn 75-jarige (plus 1) jubileum viert.

De in 1946 opgerichte vereniging is daarmee volgens De Boer een van de oudste van Fryslân. ,,De koepelorganisatie Bond Friese Vogelwachten is een jaar na ons opgericht.”

Tot komende zaterdag verblijven wetenschappers en kunstenaars, muzikanten en een cabaretier ieder 24 uur in het glazen huis. Wat ze daar zien, horen en meemaken leggen ze vast in een kunstwerk of andere vorm.

Publiek

Tijdens hun verblijf komt een éénuursgast langs om met de langzitters te spreken over het verleden, heden en de toekomst van de weidevogels. O.C. Hooymeijer, bekend als tekenaar van niet bestaande vogels, beet zaterdag het spits af en kreeg visite van Geert Mak. ,,We wilden wat anders dan een receptie of jubileumboek”, geeft De Boer aan. ,,We hopen dat hiermee mensen langer nadenken over de weidevogels en het Friese landschap.”

Kampeervergunning

Het eerste plan was een hutje in de midden in een natuurgebied, maar daar mag geen publiek komen. ,,Door de hut hoog boven een weg te plaatsen kan iedereen die wil langs komen. En het werkt, want mensen weten het te vinden.”

Met een kampeervergunning en goedkeuring voor een tijdelijk bouwwerk kreeg de jubilaris van de gemeente Súdwest-Fryslân groen licht. De gasten voor een etmaal in de hut waren snel gevonden. ,,Dat ging eigenlijk makkelijker dan het plan uitdenken en geld bijeen brengen.”

Met de naam Oer de râne fan’e tiid wil de vogelwacht zowel vooruit als achteruit kijken. ,,We zijn in 1946 opgericht om de weidevogels te beschermen en om mensen liefde voor de natuur bij te brengen.”

Ook bij vogelwacht Wommels merken ze de achteruitgang van de weidevogels. ,,Vooral bij de kieviten was het de afgelopen twintig jaar dramatisch. Het aantal paartjes is zich nu aan het stabiliseren, maar met het aantal uitvliegers houdt het niet over.”

Waterpeil

Hij noemt het opvallend dat in de eerste boeken al vlak na de oprichting van de vogelwacht predatoren, vroeg maaien en een laag waterpeil als bedreigingen voor de vogels worden genoemd. ,,Diezelfde zaken worden ook vandaag de dag genoemd. En Geert Mak vertelde zaterdag dat al in 1300 werd gewezen op een te laag waterpeil.”

Zondag zat kunstenaar en dichter Pieteke de Boer in het huis. Maandag wordt ze opgevolgd door trekvogeldeskundige Theunis Piersma. LTO Noord-voorman Jan Taede Kooistra komt bij hem een uurtje langs. Andere gasten de komende dagen zijn cabaretier Jochem Myjer en cineast Ruben Smit, bekend van documentaires over onder meer het Wad.

Oeverzwaluwwand

Na deze week is het jubileumfeest nog niet afgelopen. De Boer: ,,Elke kunstenaar heeft de opdracht iets te maken naar aanleiding van hun ervaringen. Verder ontwerpt Hooymeijer samen met kinderen van twee basisscholen niet-bestaande vogels. Dat werk wordt vereeuwigd op de oeverzwaluwwand op Skrok. En ook met bewoners van zorginstellingen van Talant zijn diverse activiteiten.”

Voor al het werk dat de Fûgelwacht Wommels e.o. verricht op het gebied van voorlichting en projecten waarbij natuur, cultuur en inclusiviteit worden gecombineerd kreeg ze zaterdag ook de Penning van Verdienste van burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân.

Nieuws

menu