Dit artikel is vandaag gratis

Glazen huis voor vogelwachters in Wommels, weinig succes bij Cambuur en Heerenveen en de musical Oorlogswinter wordt opgevoerd in Drachten: dit zijn verhalen uit het Friesch Dagblad van maandag | Dagoverzicht

Foto: Simon Bleeker

Een overzicht van het nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag. Lees meer over hoe Friese scholieren in de prijzen vielen bij de landelijke finales van de vakwedstrijden, hoe Fanfare Studio Stiens het laatste optreden geeft en wanneer de musical Oorlogswinter opgevoerd wordt in Drachten.

Fûgelwacht Wommels legt de lat hoog voor volgende jubilerende vogelwachten. Met een heus Glazen Huis in het weiland werd het 75-jarige bestaan gevierd. Wetenschappers en kunstenaars, muzikanten en een cabaretier verblijven tot komende zaterdag ieder 24 uur in het glazen huis. Wat ze daar horen, zien en meemaken leggen ze vast in een kunstwerk of andere vorm.

Afgelopen week vonden de landelijke finales van vakwedstrijden mbo en vmbo plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Friese scholieren sleepten in totaal tien medailles in de wacht, waarvan acht gouden en twee bronzen.

Corona en vergrijzing zorgen ervoor dat het doek valt voor Fanfare Studio Stiens. Dat is extra zuur omdat dit jaar het jubileumjaar is van het in 1876 opgerichte korps. Jongeren kiezen vaker voor wat anders, bijvoorbeeld een drumband. ,,Daar kun je bijna direct met een trommel en een mooi uniform de straat op. Dat trekt natuurlijk wel.” Op 12 juni speelt Fanfare Stuido een laatste keer bij de kaatspartij van Kaatsclub De Boer in Stiens.

De coronacrisis gooide roet in het eten voor de musical Oorlogswinter. 75 jaar na bevrijding zou hij opgevoerd worden, deze week wordt het beroemde oorlogsverhaal van Jan Terlouw alsnog opgevoerd in de Sluisfabriek in Drachten. De musical is een productie van Elzer Producties en speelt 6 t/m 9 april en 15 en 16 april in de Sluisfabriek in Drachten.

En sport was er ook dit weekend. Cambuur en Heerenveen lieten met respectievelijk een nederlaag en een gelijkspel (opnieuw) steken vallen. Dan deden de vrouwen van sc Stiens het beter: een duidelijke 4-0 overwinning.

Wil je elke dag een overzicht van onze verhalen in je mailbox krijgen? Schrijf je dan in voor onze dagelijkse nieuwsbrief. Dat kan hier. Fijne dag verder!

Nieuws

menu