Het graf van Yad Vashem-drager Siebe Bruning in Dokkum wordt toch niet geruimd

Het graf van Siebe Bruning (1880-1944) op de rooms-katholieke begraafplaats in Dokkum blijft behouden als oorlogsgraf. Dat heeft de gemeente Noardeast-Fryslân onlangs besloten.

Kleinzoons Anton Roelofs en Simon Wiersma ontvingen op 21 mei 2017 de Yad Vashem voor hun grootouders uit handen van Nira Starez. Rechts in beeld Arjen Lont, honorair consul van de staat Israël in Noord-Nederland.

Kleinzoons Anton Roelofs en Simon Wiersma ontvingen op 21 mei 2017 de Yad Vashem voor hun grootouders uit handen van Nira Starez. Rechts in beeld Arjen Lont, honorair consul van de staat Israël in Noord-Nederland. Foto: Niels Westra

Aanvankelijk stond het graf op de nominatie om geruimd te worden. Gerk Koopmans, voormalig directeur van het Verzetsmuseum, en een kleinzoon van Bruning hebben de gemeente gewezen op de bijzondere achtergrond van het graf en het echtpaar Bruning. De gemeente heeft toen besloten om het een funeraire status te geven, wat betekent dat de gemeente voortaan zorg draagt voor behoud, beheer en onderhoud van het graf. WO II-historicus Jack Kooistra heeft een bemiddelende rol gespeeld in de zaak.

Nieuws

menu