Dit artikel is vandaag gratis

Mag je naar werk als je kind snotverkouden is? En wat is eigenlijk het verschil tussen verkoudheid en corona? Vier veel gestelde vragen, nu het kwik daalt en het gesnotter toeneemt

Meer mensen worden verkouden nu de temperatuur daalt. Dat zorgt in coronatijd voor de nodige vragen. Foto: Pixabay

Het gesnuif en gesnotter gaat weer van start en ook het griepseizoen staat voor de deur. Dat doet in coronatijd de nodige vragen rijzen over virussen en de maatregelen die daarmee gepaard gaan. We lichten er vier uit.

1. Wat is het verschil tussen griep, verkoudheid en corona?

Corona (Covid-19), griep en verkoudheid zijn alle drie virusziekten die door verschillende virussen worden veroorzaakt. Covid-19 krijg je door het coronavirus, een verkoudheid door een verkoudheidsvirus en griep door het influenzavirus. Dat mensen twijfelen of ze corona hebben of bijvoorbeeld een griepje, is niet voor niets. De symptomen kunnen namelijk erg op elkaar lijken.

Griep heeft vaak een ernstiger verloop dan verkoudheid. Je hebt vaak last van koorts, koude rillingen, keelpijn, en/of hoesten. De koorts duurt vaak twee tot vier dagen en veroorzaakt hoofdpijn en spierpijn door het hele lichaam.

Sommigen verwarren griep met verkoudheid, dat niet gepaard gaat met koorts en over het algemeen sneller verdwijnt dan griep.

Flink wat symptomen van de griep treden ook op bij een coronabesmetting: alleen een test kan uitsluitsel geven. Het gaat vooral om koorts, vermoeidheid en een droge hoest. Bij de griep geven wel meer mensen aan dat ze spier- en/of hoofdpijn hebben.

Lees op de site van het RIVM meer over de symptomen van corona.

2. Waarom neemt het aantal mensen met verkoudheidsklachten toe in de herfst?

Nu het kwik daalt, hoor je steeds meer hoest- en snottergeluiden om je heen. Het aantal mensen dat verkouden is neemt toe. Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. Die wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Volwassenen worden twee tot vijf keer per jaar verkouden, kinderen wel zes tot tien keer per jaar.

In de herfst en winter zitten we veel vaker met grote groepen binnen dan dat we in de zomer doen. Binnen wordt minder geventileerd. In de bus, tram of trein zitten we samen in een plek met slechte ventilatiesystemen, en in kantoorruimtes waar de verwarming aan staat. Dit zijn ideale omstandigheden voor verkoudheidsvirussen. En die worden makkelijk doorgegeven op plekken waar mensen bij elkaar zitten. Ook gedijt het griepvirus beter bij lagere temperaturen, waardoor het tijdens deze periode langer actief blijft.

Daarnaast is het mogelijk dat we deze herfst en winter extra vatbaar zijn voor seizoensvirussen, vertelt hoogleraar immunologie Debbie van Baarle aan de Volkskrant . “Door de coronamaatregelen zijn we vorig seizoen minder blootgesteld aan allerlei andere luchtwegvirussen. Onze afweer is een jaar lang niet geprikkeld. En dat zou kunnen betekenen dat onze afweer nu iets trager in actie komt, zodat je er zieker van wordt als je zo’n virus oploopt.”

3. Moet ik thuisblijven als mijn kind verkouden is?

Als de temperatuur daalt, neemt het aantal snottebellen weer toe. Wellicht zit je thuis met een kind die vol overgave tissues aan het volsnuiten is. Mag je dan vanwege die klachten zelf de deur nog wel uit?

Huisgenoten van een kind met verkoudheidsklachten en koorts of benauwdheid, hoeven niet thuis te blijven. Ook niet in de periode dat de testuitslag nog niet bekend is.

Voor personen vanaf dertien jaar die zelf coronasymptomen hebben, waaronder dus verkoudheid, geldt het advies dat ze voor de zekerheid beter niet de deur uit kunnen gaan. Behalve dan om zich te laten testen, want dat moet wel.

Als blijkt dat je in contact bent geweest met iemand die corona heeft, dan blijf je thuis. Dat geldt ook voor kinderen.

4. Welke kinderen mogen al dan niet naar de opvang of naar school als zij verkoudheidsklachten hebben?

De kans dat kinderen tot vier jaar anderen besmetten is klein, valt te lezen op de site van de rijksoverheid . Zij hoeven om die reden niet in quarantaine. Ook niet als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van iemand die besmet is met het coronavirus.

Als deze leeftijdsgroep verkoudheidsklachten heeft, bijvoorbeeld een loopneus of regelmatig niezen, dan kunnen zij gewoon naar de kinderopvang gaan. Als zij echter zelf besmet zijn met het coronavirus, dienen ze thuis te blijven. Dat is ook het geval als het kind koorts heeft, benauwd is, of veel hoest. ‘Maak bij deze zwaardere klachten altijd een afspraak voor een test bij de GGD. En hou het kind thuis’, luidt de regel.

Vier tot en met twaalf jaar

Kinderen van vier tot en met twaalf jaar hoeven evenmin thuis te blijven als ze verkoudheidsklachten hebben, en kunnen dus naar de opvang of naar school gaan. Als zij zich echter hebben laten testen vanwege deze klachten, dan moeten ze in quarantaine tot de uitslag bekend is. Blijkt deze positief te zijn, dan blijft ook deze groep thuis.

Mocht het kind van deze leeftijd minder dan zes maanden geleden positief zijn getest op corona, dan hoeven zij niet in quarantaine als een huisgenoot het virus heeft opgelopen, of als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.

Gevaccineerden en niet-gevaccineerden

Voor kinderen vanaf 13 jaar gelden in dit geval dezelfde regels als voor volwassenen: als je niet volledig beschermd bent en je leeft onder hetzelfde dak als iemand die corona heeft, dan dien je tien dagen in quarantaine te gaan en je te laten testen. Dat is gerekend vanaf het moment dat je voor het laatst een tijd dicht in de buurt zijn geweest van degene met corona.

Iedereen die gevaccineerd is en in contact is geweest met iemand met corona, hoeft niet in quarantaine. De persoon die positief getest is blijft thuis.

Nieuws

menu