Dit artikel is vandaag gratis

Groen licht voor de bouw van een Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog waar ook zeehonden worden opgevangen

Een artist impression van het nog te bouwen Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Foto: Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee

De bouw van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) in de haven van Lauwersoog, op de grens van Fryslân en Groningen, gaat door. Initiatiefnemers Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee en Stichting Zeehondencentrum Pieterburen melden dat ‘alle seinen voor de realisatie op groen staan’.

Het door het Deense architectenbureau Dorte Mandrup ontworpen WEC moet volgens de initiatiefnemers de nieuwe plek worden ‘om het Waddengebied mee te maken’ en moet bijdragen aan ‘een duurzame toekomst voor het Waddengebied’. De bouw is in handen van Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum en zal volgens eerdere berichten 43,7 miljoen euro kosten.

Een van de belangrijke functies van het centrum is dat het de nieuwe opvangplek wordt voor zeehonden die ziek, gewond of verweesd zijn. Die functie ligt nu nog bij Zeehondencentrum Pieterburen. Het WEC zegt een goede plek in te richten om het werk van Pieterburen voort te kunnen zetten en te verbreden. Naast het verzorgen van de dieren gaat het dan ook om onderzoeken die momenteel nog in Pieterburen plaatsvinden.

Voor het in 1971 door Lenie ‘t Hart opgerichte Zeehondencentrum is de nieuwe locatie hard nodig. De faciliteiten in Pieterburen zijn behoorlijk verouderd en lijden volgens de aansturende stichting onder achterstallig onderhoud.

Meer bewustwording

Het WEC zal daarnaast dienstdoen als kenniscentrum. Bezoekers kunnen er op een toegankelijke en interactieve manier kennis maken met de Wadden, is de verwachting. Dit moet helpen om meer bewustwording te creëren voor het unieke natuurgebied dat volgens onderzoekers en natuurbeschermers onder druk staat. Het Nederlandse deel van de Waddenzee heeft sinds 2009 de status van Werelderfgoed.

Ook voor onderzoekers zal het gebouw een belangrijke functie innemen, verwacht de Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Er komt een multidisciplinair veldstation waar wetenschappers en studenten onderzoek kunnen doen. Vanuit een veldstation kunnen zij hun bevindingen delen met het publiek. Er komt tevens een congresruimte, een winkel en een restaurant.

Opening in 2025

De bouw wordt gefinancierd vanuit het Waddenfonds, de gemeente Het Hogeland, de provincie Groningen, het Nationaal Programma Groningen, het fonds Water en Vis, de Waterschapsbank en Zeehondencentrum Pieterburen. De verwachting is dat het WEC in 2025 de deuren opent.

Nieuws

menu