GroenLinks: geen btw voor zonnestroom van scholen

GroenLinks wil dat scholen en verenigingen geen btw hoeven te betalen over de stroom die door hun zonnepanelen wordt teruggeleverd aan het net.

De huidige regels ontmoedigen de aanschaf zonnepanelen, vinden Tweede Kamerleden Tom van der Lee en Bart Snels.

De huidige regels ontmoedigen de aanschaf zonnepanelen, vinden Tweede Kamerleden Tom van der Lee en Bart Snels. Foto: ANP

Zeker nu de overheid achterloopt bij de terugdringing van de CO2-uitstoot vinden Tweede Kamerleden Tom van der Lee en Bart Snels vrijstelling van btw een logische stap. Dat stellen ze in vragen aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en de minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Belastingregels

De belastingregels waar scholen nu mee te maken hebben maakt het niet aantrekkelijk zonnepanelen aan te schaffen. Bovendien hanteert niet elke regionale belastinginspecteur dezelfde regels.

Aanleiding voor hun vragen is een artikel in het Friesch Dagblad van vorige week, over scholen die in de clinch liggen met de Belastingdienst over zonnedaken.

Net als particulieren kunnen scholen en verenigingen btw terugvragen over de aanschaf van panelen. Maar anders dan particulieren moeten ze daarna elk kwartaal btw afdragen over de stroom die ze aan het net leveren.

Omdat stroomleveranciers alleen jaarlijks cijfers van verbruik leveren, moesten scholen bovendien een meetdienst inschakelen voor de kwartaalcijfers.

De koepel wilde af van de rompslomp die de afdracht voor de tien scholen oplevert

Scholenkoepel PCBO Tytsjerksteradiel verloor afgelopen zomer een rechtszaak over de kwestie. De koepel gaf aan best jaarlijks een vast bedrag te willen overmaken als btw-bijdrage, maar wilde af van de administratieve rompslomp die de afdracht vier keer per jaar voor de tien scholen oplevert.

Administratie

De rechtbank stelde de Belastingdienst in het gelijk, maar de Leeuwarder afdeling van de dienst bood de koepel wel een zogeheten vaststellingsovereenkomst aan. Die regeling levert de koepel twee derde minder aan administratie op.

Twee weken geleden diende een zaak in Arnhem tussen een scholenkoepel en de Belastingdienst van Zwolle. Die keurde de stap van Leeuwarden af uit angst dat andere scholen, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen, opteren voor zo’n vaststellingsovereenkomst, wat tot nieuw beleid zou leiden.

De GroenLinks-kamerleden willen van de regering weten wat de Belastingdienst eraan doet om alle regionale inspecteurs op één lijn te krijgen. Verder verwijst de partij naar een in 2018 aangenomen motie, waarin de regering werd verzocht scholen te wijzen op het initiatief van de Stichting Schooldakrevolutie. Die wil in zes jaar tijd zesduizend schooldaken van zonnepanelen voorzien. Een moeizame btw-regeling ontmoedigt scholen juist daaraan mee te doen.

Nieuws

menu