Groene stroom groeit volgens TenneT nu ook te snel voor het hoogspanningsnet van Fryslân, geen ruimte voor nieuwe zonneweides

Het is nog maar de vraag of de provincie Fryslân in 2030 de extra halve terawatt groene stroom kan leveren die de provincie bij de Regionale Energies Strategie heeft toegezegd. Netbeheerder TenneT maakte donderdag bekend dat in het grootste deel van Fryslân de capaciteitsgrens van het hoogspanningsnet voor teruglevering van stroom is bereikt. Dat betekent dat er geen ruimte is voor nieuwe zonneweides.

Voorlopig is er in Fryslân geen ruimte voor nieuwe zonneparken.

Voorlopig is er in Fryslân geen ruimte voor nieuwe zonneparken. Foto: Sem van der Wal

Alleen in het noordoosten van de provincie is volgens TenneT-voorlichter Jorrit de Jong nog wat ruimte. Eerder al luidde netbeheerder Liander de noodklok omdat ze wegens capaciteitsproblemen bijna nergens meer windmolens, nieuwe zonneparken en grote zonnedaken kan aansluiten het op het regionale middennet van 110 kilovolt. Nu blijkt ook het hoofdnet van 220 kV, dat de overtollige Friese stroom naar het westen van het land moet transporteren, tegen een grens aan te lopen.

Verdeelstations

Nieuws

menu