Dit artikel is vandaag gratis

Freerk en Jeen vertrekken met vrachtwagens vol hulpgoederen vanuit Drachten naar Moldavië voor opvang van Oekraïense vluchtelingen

Het inladen van een vrachtwagen met hulpgoederen tijdens een eerdere hulpactie voor Moldavië. Foto: Bram van Dijke

Een hulptransport met zes afgeladen vrachtwagens vertrekt zaterdag vanuit Drachten naar Moldavië. De spullen zijn bedoeld om de inwoners van Moldavië, een van de armste landen van Europa, te ondersteunen met het opvangen van de pakweg 100.000 Oekraïense vluchtelingen die voor lange tijd in het Oost-Europese land verblijven.

De goederen worden op verschillende plekken in Moldavië uitgedeeld. Een deel van de spullen gaat met busjes naar buurland Oekraïne, waar ze met hulp van kerken in de buurt van Odesa worden uitgedeeld aan Oekraïners.

Het transport bestaat uit zes vrachtwagens die gezamenlijk onder meer 66.000 kilo aan aardappelen, 6.000 kilo aan wortelen en 5.000 kilo aan zaaizaden vervoeren.

Schoolmeubilair

Daarnaast wordt er ook schoolmeubilair naar Moldavië gebracht, net als bouwmateriaal dat gebruikt kan worden om schoolgebouwen mee in te richten. Het schoolmeubilair is afkomstig van verschillende scholen in Fryslân en Groningen die onlangs nieuwe schoolbanken, -stoelen en dergelijke hebben aangeschaft.

Het is inmiddels de derde keer dat dit Friese konvooi afreist naar Moldavië. Net als vorig jaar maart en oktober ligt het initiatief ook nu bij de Friese ondernemers Freerk Lautenbach en Jeen Holwerda.

De zes chauffeurs verwachten in totaal zo’n tien dagen onderweg te zijn.

Nieuws

menu