Groot windpark op zee vormt basis voor nieuwe waterstoffabriek

Een consortium van Groningen Seaports, Shell en Gasunie wil een waterstoffabriek bouwen dat draait op een nieuw windpark in de Noordzee. Het moet de grootste groene waterstoffabriek van Europa worden.

Windpark in de Noordzee, 23 kilometer uit de kust bij Zandvoort.

Windpark in de Noordzee, 23 kilometer uit de kust bij Zandvoort. Foto: ANP

Een groot nieuw windpark met duizend tot vijftienhonderd windmolens in de Noordzee moet uiteindelijk meer stroom leveren dan alle huishoudens in Nederland bij elkaar verbruiken. Dat maakten de initiatiefnemers, een consortium van Groningen Seaports, Shell en Gasunie gisteren bekend.

De stroom wordt echter niet gebruikt voor huishoudens, maar voor de industrie. Het consortium wil in de Eemshaven een grote fabriek bouwen waar op basis van windenergie waterstof wordt gemaakt. Dit moet het grootste groene waterstofproject van Europa worden.

De exacte locatie van het windpark is nog niet bekend, maar het wordt volgens directeur Cas Köning van Groningen Seaports in ieder geval tachtig kilometer uit de kust gebouwd. ,,In het concept van het Noordzee-akkoord zijn gronden aangewezen voor windmolens, maar we weten nog niet precies waar dit park komt. Het kan zijn dat het boven de eilanden wordt gebouwd, maar je zult ze vanaf het strand niet zien omdat ze zo ver weg staan.”

Koploper

In 2027 moeten de eerste windmolens er staan. Het consortium hoopt dat er rond 2030 drie tot vier gigawatt aan elektriciteit per jaar wordt geproduceerd. Het is de bedoeling dat de elektriciteitsproductie tot 2040 doorgroeit naar tien gigawatt per jaar. Hiermee kan achthonderdduizend ton waterstof geproduceerd worden, wat volgens het consortium een besparing zou opleveren van van zo’n zevenhonderdduizend ton aan broeikasgassen per jaar. Dat is ongeveer 3,7 procent van de jaarlijkse Nederlandse uitstoot.

Het project genaamd NortH2 moet volgens directeur Marjan van Loon van Shell van Nederland ,,een koploper maken” in de waterstofeconomie. ,,We zijn vaak bezig met kleine stappen en obstakels, maar je moet groot durven denken. Wij zien dit als de manier om het energiesysteem van de toekomst te bouwen.”

De waterstof is allereerst vooral bestemd voor de industrie en dan met name de chemie. Köning: ,,Het kan gebruikt worden voor de productie van plastic, maar ook voor het tanken van bijvoorbeeld lijnbussen. De kans is groot dat ook Friese bedrijven een aftakking krijgen.”

Het project moet van Nederland een koploper maken in waterstof

De waterstof wordt via een leiding door Fryslân via Den Helder naar Amsterdam vervoerd. Daarnaast wordt waterstof via Emmen en Limburg naar het Rührgebied vervoerd. ,,We willen hiervoor de aardgasleidingen voor gebruiken waar nu Gronings gas door stroomt. Die zijn straks beschikbaar als we van het Groningse gas af zijn.”

Köning sluit niet uit dat de waterstof op termijn ook voor huishoudens wordt gebruikt. ,,Het probleem is alleen dat het veel energie kost om waterstof op te wekken. Het is wel een beetje zonde als je het dan weer gewoon opbrandt via de ouderwetse gasleiding, want zo gaat weer veel energie verloren. In de industrie kan het juist op een duurzamer manier worden gebruikt.”

Aanpassing

De conceptversie van het Noordzeeakkoord kan nog tot 31 maart worden aangepast. Daarna wordt het akkoord vastgesteld. Het akkoord maakt de bouw van veel nieuwe windparken mogelijk. In de loop van dit jaar moet duidelijk zijn waar nieuwe parken kunnen komen in de zee.

IJsselmeervereniging: niet méér groene stroom in ons gebied

Het IJsselmeergebied moet ontzien worden bij de bouw van grote zonneparken. Dat vindt de IJsselmeervereniging. Alleen op de zonzijde van dijken rondom het meer mogen panelen komen, zo schrijft de vereniging in het jaarplan 2020. Ook qua windenergie in het gebied is 'de grens bereikt'.

Nieuws

Meest gelezen

menu