Dit artikel is vandaag gratis

Kleinschalig ondernemerschap aan de Voorstreek in Leeuwarden leidt tot het grootste straatkunstwerk van Noord-Nederland

Carlijn Lenten beschildert de stoep aan het einde van de Voorstreek tussen ijswinkel La Venetia en de Jumbo Supermarkt. Foto: Marchje Andringa

De stoepen van de Voorstreek, Over de Kelders en de Groentemarkt zijn aan weerszijden in alle kleuren van de regenboog geschilderd. Zeven kunstenaars leggen deze week de laatste hand aan het enorme straatkunstwerk.

Na een grijze en grauwe coronaperiode wilden de winkeliers aan de Leeuwarder Voorstreek de bezoekers graag warm welkom heten. ,,We dachten aan kunst met een tekst als Welkom terug klanten, of zoiets”, zegt Siep Koelmans van witgoedzaak TDC die samen met Margret Jagersma van Jagersma naai- en borduurstudio het initiatief voor het kunstproject nam.

De ondernemers spraken met winkeliers aan de Voorstreek en gingen naar de gemeente. Daar werd het idee meteen al gesteund. ,,Maar toen de mannen van straatkunstfestival Writer’s Block, Peter Reen en Serge Hollander, erbij werden gehaald werd het al snel groots”, vertelt Koelmans.

Rollertjes

Zeven kunstenaars, drie uit Leeuwarden en verder uit Groningen, Rotterdam en een Fries om utens uit Spanje beschilderen deze week met rollertjes de stoepen in alle kleuren van de regenboog. Wat ze maken, bepalen de kunstenaars helemaal zelf. Er zijn strepen, bollen, golven, fantasiefiguren en grote kleurvakken. De verschillende stijlen wisselen elkaar af.

Leeuwarder kunstenaar Donny Dijkstra is net klaar met zijn laatste stuk stoep. Hij had last van zijn rug, maar deze klus naar eigen zeggen niet weigeren. ,,Zeker niet toen Koelmans mij persoonlijk vroeg. Ik ken deze buurt zo goed, woonde zeventien jaar aan de Wortelhaven, een zijstraat van de Voorstreek. Dit is gewoon mijn stad, mijn buurt.”

Dus geniet hij met volle teugen van de aanspraak op straat. ,,Een foto hier, een praatje daar. Zoiets mogen maken in mijn eigen stad vind ik gewoon schitterend.” Hij is blij met de vrijheid die de kunstenaars krijgen er iets moois van te maken. ,,Anders had ik het niet gedaan.”

De andere Leeuwarder kunstenaars zijn Annabel Adema en Cote Create. Carlijn Lenten, Friezin om utens in Spanje doet ook aan het project mee.

Leeuwarders

Winkelend publiek loopt nog wat onwennig langs de kilometers geverfde gracht. De verf blijft er zeker nog drie maanden op zitten, dus het zal in elk geval de komende zomer het uitzicht op de Voorstreek nog wel bepalen. ,,Doorgaans vinden mensen het erg leuk”, zegt Koelmans. ,,Maar het blijven wel Leeuwarders hè? Die zeggen gewoon wat ze vinden. Ze nemen geen blad voor de mond. Kritiek is er zeker ook.”

Het project is betaald door de ondernemers zelf, de Leeuwarder ondernemersvereniging LOF en de gemeente Leeuwarden.

Voor de Voorstreek vindt Koelmans het project vooral een prachtige kans om de aandacht op het winkelgebied te vestigen. ,,Winkeliers en ondernemers staan hier altijd vooraan als er iets georganiseerd moet worden. De eerste LF2018-vlaggen hingen hier. De lokale betrokkenheid is hier groot.”

Dat is aan de Nieuwestad wel anders, weet hij. ,,Met grote ketens is het toch lastiger om dergelijke lokale initiatieven voor elkaar te krijgen. Hier is het verantwoordelijkheidsgevoel voor de uitstraling van de stad veel groter.”

Klagen

De coronaperiode was zwaar, maar aan de Voorstreek gingen de zaken eigenlijk best goed, vertelt Koelmans. ,,Er is hier een makelaarskantoor geopend, een architectenbureau en een goed restaurant. Geen winkel ging over de kop.” Hij weet dat ondernemers aan de Voorstreek het heus niet gemakkelijk hebben gehad, ,,maar we zijn bijna ook allemaal ondernemers. We klagen niet, maar zoeken naar oplossingen.”

Daarnaast denkt hij dat de Voorstreek, met haar speciaalzaken, juist nu onderscheidend is. ,,Mensen hebben na de lockdown behoefte aan winkels waar ze echt als klant gezien worden.”

Nieuws

menu