Grote aantallen mosdiertjes spoelen aan op de Waddenstranden, maar onderzoekers tasten nog in het duister naar de oorzaak

Ze liggen al een paar weken als zachte zeewierachtige bulten verspreid over de stranden van de Waddeneilanden: losse kolonies van mosdiertjes. Maar onderzoekers tasten nog in het duister waarom deze kleine zeediertjes nu in zulke grote hoeveelheden aanspoelen op de Noordzeestranden.

15-07-2021 Mosdiertjes (electra pilosa) spoelen al wekenlang op de Waddenstranden foto Jan Spoelstra

15-07-2021 Mosdiertjes (electra pilosa) spoelen al wekenlang op de Waddenstranden foto Jan Spoelstra Foto: Jan Spoelstra

,,We zien de hoeveelheden langs de hele Nederlandse kust”, zegt Adriaan Gmelig Meyling van de stichting Anemoon , die strandwaarnemingen doet. ,,Ook vissers melden grote hoeveelheden en hebben er zelf last van.” De minuscule mosdiertjes, oftewel electra pilosa , leven in kolonies bij elkaar en groeien op harde ondergronden, zoals stenen op de zeebodem of scheepswrakken.

,,Deze soort kan op verschillende manieren groeien, vaak als korst op bijvoorbeeld zeewier of schelpen of stenen”, zegt zeebioloog Lodewijk van Walraven van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). ,,Bij ruimtegebrek gaat hij de hoogte in groeien en vormt opgerichte kolonies, en als die losraken van het oppervlak waarop ze groeien, kunnen ze aanspoelen.”

Gissen naar oorzaak

Elk jaar spoelt er wel zo’n kolonie aan, en volgens zeekenners gebeurt dat door de jaren heen steeds minder vaak. Maar sinds vorig jaar zijn de hoeveelheden op plekken in de Noordzee en de stranden van de Waddeneilanden enorm toegenomen. Over de oorzaken is bij stichting Anemoon nog niets concreets bekend, meldt Gmelig Meyling. ,,De zee is een complex ecosysteem en een fenomeen als dit laat zich doorgaans niet door één factor veroorzaken.”

Ook Van Walraven tast nog in het duister over de oorzaak. ,,Misschien is er meer oppervlak beschikbaar voor de mosdiertjes, of zijn de omstandigheden voor de groei dit jaar ineens erg gunstig, qua voedsel of temperatuur.”