Dit artikel is vandaag gratis

Grote Friese gemeentes besmettingvrij, afgelopen 24 uur in Fryslân ook geen opnames of sterfgevallen door coronavirus

Een vrouw ondergaat een coronatest. Foto: ANP

Er zijn gisteren voor het eerst landelijk minder dan 900 positieve testen gemeld in één etmaal, sinds 10 september. Opvallend is ook dat er steeds meer gemeenten zijn die geen enkele coronabesmetting meer hebben. In Fryslân werden zondag twaalf nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, meldt het RIVM, vijf minder dan de dag ervoor.

In 117 gemeenten in Nederland testte het laatste etmaal niemand positief. In Fryslân gaat het om elf gemeenten, waaronder grote als Leeuwarden en Heerenveen. Ook in de beide Stellingwerven, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en de Friese eilanden waren geen besmettingen. Dit kan van dag tot dag verschillen, maar laat wel een duidelijke tendens zien. Ook waren er de afgelopen 24 uur in Fryslân geen opnames noch coronadoden.

Versoepelingen

Het aantal positieve tests komt nu voor de tweede dag op rij uit onder de zogeheten signaalwaarde. Dat is de waarde waarop bij een stijging de alarmbellen zouden afgaan. Nu is de weg vrij voor meer versoepelingen.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 9379 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 1340 gevallen per dag. Ook dat is het laagste peil sinds half september vorig jaar.

Nieuws

menu